Wednesday, June 3, 2009

TEKA - TEKI IMAM AL-GHAZALI


Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki):


Imam Ghazali : " Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?

Murid 1 :" Orang tua "
Murid 2 :" Guru "
Murid 3 :" Teman "
Murid 4 :" Kaum kerabat "

Imam Ghazali : " Semua jawapan itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah MATI, sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati (Surah Ali-Imran :185).


Imam Ghazali : " Apakah yang paling jauh dari kita di dunia ini ?"

Murid 1 : " Negeri Cina "
Murid 2 : " Bulan "
Murid 3 : " Matahari "
Murid 4 : " Bintang "

Iman Ghazali : " Semua jawapan itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini ialah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun kenderaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran agama".


Iman Ghazali : " Apakah yang paling besar di dunia ini ?"

Murid 1 : " Gunung "
Murid 2 : " Matahari "
Murid 3 : " Bumi "

Imam Ghazali : " Semua jawapan itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini ialah HAWA NAFSU (Surah Al A'raf: 179). Maka kita harus berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka."


Imam Ghazali : " Apakah yang paling berat di dunia ini? "

Murid 1 : " Baja "
Murid 2 : " Besi "
Murid 3 : " Gajah "

Imam Ghazali = " Semua jawapan itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini ialah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semuanya menolak ketika Allah S.W.T. meminta mereka memikul amanah menjadi khalifah (pemimpin) di bumi ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah S.W.T. sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah sebagai khalifah dengan baik dan betul."


Imam Ghazali : " Apakah yang paling ringan di dunia ini ?"

Murid 1 : " Kapas "
Murid 2 : " Angin "
Murid 3 : " Debu "
Murid 4 : " Daun-daun"

Imam Ghazali : " Semua jawapan itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini ialah MENINGGALKAN SOLAT. Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita sering mempermudah dan meringankan (meninggalkan) solat."


Imam Ghazali : " Apakah yang paling tajam di dunia ini? "

Murid – murid dengan serentak menjawab : " Pedang "

Imam Ghazali : " Itu benar. Tetapi jawapan yang paling tepat bagi soalan ini ialah LIDAH MANUSIA, kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan. "

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails