Thursday, July 1, 2010

BERAKHIR DI SINI...


Bismillaahirrahmaanirrahiim...

Alhamdulillah, practical dah pun habis 18 jun yg lalu.. reportnye pun dah hantar.. dan sekarang memberi tumpuan menyiapkan class project untuk menghasilkan sebuah magazine..

Setelah sebulan menyepikan diri tanpa apa2 updates, atas sebab-sebab peribadi, akhirnya saya membuat keputusan untuk tidak lagi mengaktifkan diri dalam dunia blogging.. namun tidaklah bermakna blog ini akan didelete.. saya akan biarkan blog ni terus wujud (bagi menghargai segala kenangan selama setahun dalam dunia blogging ni), cumanya tidak akan ada lagi sebarang update selepas ni…

Justeru itu, di kesempatan ini, saya memohon jutaan kemaafan atas segala salah silap dalam penulisan serta bicara saya yang mungkin tanpa sedar ada mengguris hati dan perasaan mana2 pihak...maafkan saya...

Kepada Kak Intan dan Kak Liza khususnya, terima kasih tidak terhingga atas jalinan ukhwah serta sokongan yang kalian berikan.. walaupun hanya berkesempatan mengenali kalian melalui blog, namun mengenali akak berdua, cukup memberikan makna dalam hidup saya.. saya mengagumi kalian berdua (^_~)

Buat rakan2 bloggers yg menyapa di ruang cbox, followers, dan juga yg sudi drop komen x kira banyak atau sedikit.. thanx a lot.. Biarpun blog ni tidak akan diupdate lg selepas ni, namun inshaAllah andai punya kelapangan waktu, akan saya ziarah ke blog kalian..


Baiklah.. rasanya tiada apa lagi yg ingin disampaikan..


Dengan berat hati, dalam entri ke-202 yg juga merupakan entri terakhir ni, saya akhirinye dengan 'menampal' simcard yg cukup special, pemberian kak Intan.. thanx akak! Saya sayang akak sangat2..


Simcard yg sungguh cretive dan lawa sgt2 (^_^)




Sekian... Wassalaamualaikum Warahmatullaahi Wabarakaatuh.. (T_T)

- TAMAT -

Monday, May 31, 2010

ISRAEL KEJAM !

salah satu kapal Turki yang digunakan untuk mengangkut misi bantuan ke Genting Gaza


Bagi mereka yang mengikuti info terkini tentang apa yang berlaku di Gaza, pastinya tahu tentang kapal misi bantuan ke Gaza yang diserang Israel laknatullah...

Melihat kekejaman tersebut, wujud rasa sakit hati, geram, dan benci sangat2 pada penceroboh nombor 1 dunia tu.. namun mujurlah mulut ini masih terkawal dan tidak mengeluarkan apa-apa perkataan kesat kerana ia sama sekali tidak mendatangkan apa2 kebaikan malah bisa mengundang dosa kerana tidak menjaga tutur kata...

Sengaja tidak dipostkan di sini tentang perkara tersebut. Namun bagi yang mahu mengetahui lebih lanjut isu tersebut, bolehlah rujuk: Utusan Malaysia Online, mStar, Oh Malaysia!, Berita Harian Online, Lifeline4gaza, dan lain2 websites...

*************************

Lihatlah dan hayatilah kandungan 2 video klip di bawah ini, moga2 ianya mendatangkan kesedaran dan keinsafan buat kita semua dalam mengenang nasib yang menimpa warga Palestin (T_T)










Kata hati:
Negara2 lain nak datang beri bantuan kemanusiaan
pun mereka serang… kejam betol!
Geram & sakit hati sgt2 tgk kekejaman Israel laknatullah ni.
Apepun,
Sama2 kita doakan keselamatan mereka yg masih berjuang,
& sedeqahkah Al-Fatihah buat yg telah syahid...

~...melayan perasaan...~

Sunday, May 30, 2010

SETAHUN TELAH BERLALU… TERIMA KASIH SEMUA ^_^




Ini merupakan post yang ke-200, dan alhamdulillah pada hari ini juga, 30 Mei 2010, genaplah setahun sudah usia blog yang tidak seberapa ni. Mengimbas kembali kenangan lalu, saat mula mewujudkan blog “Kongsi Bersama” ini pada tarikh yang sama tahun lepas, di benak fikiran ini, tertanya2 juga, bolehkah blog ni bertahan lama, at least untuk jangka masa setahun? Sekarang persoalan tersebut telahpun terjawab… Terbukti dapat juga capai jangka masa setahun tu…alhamdulillah..

Tapi bila difikir2kan kesemua 199 post sebelum2 ni... terasa agak sedikit perkongsian yang boleh dimanfaatkan bersama... ntahla… apepun, semoga segala yang terkandung di dalam blog ni tak menyinggung perasaan mana-mana pihak… andai ada terjadi tanpa sedar, jutaan kemaafan saya pinta…

Apa yg membuatkan diri ini gembira dan lebih bersemangat dalam dunia blogging, x lain x bukan, tautan ukhwah yg terjalin sesama rakan bloggers serta perkongsian pendapat, komen2 bernas, dan juga ilmu2 yg dapat dimanfaatkan bersama…x dilupakan, penghargaan berbentuk awards juga banyak diterima dalam tempoh setahun ini.. terima kasih sgt2 buat semua pemberi awards…(sebenarnya pemberi awards 4 org je, tp byk kali terima drpd org yg sama.. ‘rezeki’la untuk blog ni =D ) apepun, shukran jaziilan…

Demi menghargai pemberian kalian, di sini, sempena genap setahun kewujudan blog ni, saya publishkan kesemua awards yang pernah saya terima… (^_^)

1) Paling byk terima, drpd Kak Intan… Award2 yg diberikannya:













Dan yg paling special, yg akhir sekali ni (latest).. award yg dibuat sendiri oleh kak intan ^_^

Nampak simple, tp cantik dan sedap mata memandang ;)

2) Tak dilupakan, awards daripada adik iznie.. ^_^ Inilah award2 yang iznie pernah kasi:






3) Pemberian kak Lin… walaupun hanya satu dan sama dengan yang kak Intan berikan, namun pemberian kak Lin tetap saya hargai ^_^


4) Diterima daripada sis Dayah.. yang ni pun samalah, biarpun hanya satu, tapi tetap dihargai.. dan yang specialnye, inilah award pertama yang “Kongsi Bersama” terima ^_^



Semuanya ade 10 awards yang berbeza (^_^) mm, mane yang saya terlepas pandang, x terambil sekaligus x publishkan kat sini, maaf saya pinta.. kalau x menyusahkan, tlgla remind pd saya kat ruang comment ye.. tu pn kalau ade la.. hehe

Kata Hati: Ntah bila la nak create award sendiri pulak~

PEMBANTAIAN UMAT ISLAM DI GAZA : PEDULIKAH KITA??


Saban hari saban ketika, apabila aku menonton berita dan membaca akhbar mengenai pembantaian Ummat Islam di Gaza Palestin, hati menjadi sakit, perit dan pedih. Jiwaku meronta2 tidak keruan melihat penderitaan saudara-saudara kita di sana. Air mata mengalir apabila melihat jasad anak-anak kecil saudara kita yang sudah tidak bernyawa dipapah oleh bapa-bapa mereka. Hatiku hancur luluh melihat tubuh wanita saudara-saudara kita yang hancur terkena bedilan roket brutal rejim zionis la’natullah. Hati dan jiwaku terasa bergelodak sekali apabila melihat tangisan dan raungan anak-anak kecil yang menahan kesakitan, malah lebih menyedihkan apabila melihat wajah2 mereka yang begitu lemah dan lesu. Aduh, renungan dan pandangan mata mereka yang layu itu begitu menyentuh sanubariku.

Di saat saudara2 kita di sana menderita dibantai oleh yahudi celaka itu, ada di antara kita di Malaysia ini masih begitu selesa dan bergembira, langsung tidak merasa apa2, tidak peka malah ada yang tidak tahu apa2 tentang kezaliman yang berlaku di Gaza.

Di saat saudara-saudara kita di sana begitu huru-hura, diserang secara membabi-buta oleh Israel, kita masih bergelak ketawa riang gembira turut sama ikut merayakan perayaan ala mereka. Masih ramai yang begitu ceria dan seronok menyertai sambutan tahun baru malah ada yang turut sama ikut merayakan hari krismas yang telah diharamkan oleh para ulama kepada ummat Islam.

Hari berganti hari, masa terus berlalu, tapi serangan Israel celaka semakin brutal. Walau dikutuk dicerca dunia, namun Israel celaka begitu brutal membantai membunuh saudara kita ikut sedap mereka. Ratusan kanak2, wanita dan orang awam mati begitu saja dibom Israel yang jahanam.

Aduhai…murah sungguh nilai nyawa Ummat Islam…
Aduhai lemah dan hinanya Ummat Islam sekarang…

Di mana maruah kita sebagai Ummat Islam?
Hina sangatkah kita?

Di saat saudara2 kita di Palestin dibantai dihenyak diganyang sesuka hati oleh si Israel celaka, kita di Malaysia masih terus bergelak ketawa riang gembira seperti tiada apa2 yang terjadi.

Ahh, aku apa peduli, sini bukan Palestin…siapa peduli??

Begitukah sikap kita?? Apakah sikap kita?? Apa yang boleh kita buat??

Berikut disenaraikan beberapa usaha/ perkara/ tindakan yang mampu kita lakukan dalam membantu saudara2 kita di Palestin.


1) Bantuan tenaga dan diri
Pergilah ke medan di Palestin, jika anda ada cara, kemampuan dan keikhlasan. Sama ada untuk membantu menghantar bantuan kemanusian, perubatan, psikologi atau yang lebih hebat dari itu dari bantu dari segi fizikalnya…

2) Bantuan Harta
Bagi yang tidak mampu pergi, sumbanglah bantuan kewangan atau pakaian dan lainnya kepada badan yang dipercayai lagi berwibawa di tempat anda. Agar bantuan tersebut boleh sampai kepada rakyat Palestin yang sedang menderita.

3) Bantuan Doa
Bagi yang tidak mampu memberi kedua-dua bantuan di atas, atau termasuk juga mereka yang mampu, teruskanlah berdoa untuk keselamatan rakyat Palestin, Iraq dan umat Islam, doakan bala bagi Yahudi, pemimpin Amerika dan rakyatnya yang menyokong, pemimpin Mesir dan sekutunya-sekutu mereka yang membuka jalan dan menyokong serangan pengganas Yahudi ini.

Doa anda boleh bacanya sebagai :-
• Qunut Nazilah dalam setiap solat fardhu anda, anda dibenarkan untuk memegang kertas doa semasa qunut tersebut, kerana tentunya agak sukar untuk menghafal qunut Nazilah ini. Perbuata memegang kertas itu tidak membatalkan solat dalam semua mazhab termasuk mazhab Syafie, kerana anda tidak membuat pergerakan yang besar berturut-turt sebanyak tiga kali. Hanya angkat sekali kertas doa, berhenti sebentar kerana membaca, kemudian terus turun sujud, tiada pergerakan yang berturut-turut.
• Doa semasa sujud dalam setiap solat. Ia lebih maqbul berdasarkan nas yang sohih.
• Khatib bacalah doa untuk Palestin di hujung khutbah Jumaat.
• Dan banyak lagi waktu doa maqbul.

4) Solat Hajat
Bagi mereka yang berpegang kepada bolehnya dilakukan solat hajat sama ada secara individu atau berjemaah. Anda turut boleh meneruskannya.

5) Menyertai Demonstrasi Aman
Sertailah ia dengan aman dan makmurkannya, namun jangan pula anda lupa untuk memakmurkan masjid di kala Subuh dan waktu-waktu yang lain.

6) Menulis
Tulislah di blog, web, forum anda, ruangan akhbar, majalah, yahoogroup dan lain2nya, buatkanlah kajian ringkas dan permudahkan penyampaian info kepada orang ramai berkenaan kezaliman Yahudi terhadap Palestin dan sekutu-sekutu mereka.

7) Ceramah
Anda mampu ceramah? Berikanlah ceramah berkaitan isu ini atau hadirkanlah diri ke ceramah berkaitannya di tempat anda. Anda tidak semestinya seorang ustaz/ustazah untuk ceramah dalam bab ini, wartawan/orang biasa pun boleh.

8) Boikot
Boikotlah semua barangan Yahudi dan Amerika mulai sekarang. Hantarlah surat bantahan, petition, memorandum kepada kedutaan Amerika, Mesir dan sekutu jahat mereka. Kepada pelajar al-Azhar, kita harapkan agar anda dapat mengambil tindakan/usaha yang sesuai terhadap kerajaan Mesir.


Saya menyeru sekali lagi kepada anda semua agar, Marilah kita bersama-sama untuk ambil peduli tentang nasib saudara kita umat Islam di Palestin. Jangan dirasakan usaha kita ini sangat kerdil, tidak mampu memberi sebarang kesan. Yakinilah bantuan Allah, sangka baiklah dengan Allah, nescaya Allah bersama hamba-Nya yang bersangka baik dan taatinya. Sebagai sebuah hadith qudsi ertinya: Allah SWT menyebut: Aku berada di atas sangkaan hamba-hambaKu.
Takbir!!! ALLAHU AKBAR!!!!


Sumber: PakarHowTo

Saturday, May 29, 2010

TAG DARI KAK INTAN


Dalam kesibukan dan ketidakcukupan waktu, agak sukar untuk update blog ni dengan bahan2 ilmiah yang boleh dikongsikan bersama. Maaf saya pinta, kefahaman saya harapkan. Namun demi memastikan blog ni tidak berhabuk lagi bersawang, akan saya update juga supaya ada post baru.

Baiklah, dalam mangisi waktu yang sedikit terluang ni, nak gunakan untuk jawab tag yang diterima baru-baru ni, dari Kak Intan. Thanx akak! (^_^) Dalam senarai pendek 6 nama tu, sempat jugak masuk nama saya ye…hehe.. really appreciate it! ;)



Ni tag nye:



3 names in your message inbox
1- xxxxx ITD
2- xxx Kaed
3- Ke'

(dengan family, selalu call je terus, jarang msg)

your main ringtone
~Impian Kasih by InTeam

what you did at 12 last night
~memengsankan diri setelah makan ubat selsema…

who was the last person you went with? where?
~Dengan mak.. pergi umah abang…

the colour of t-shirt you are wearing now
~orange + white + black

the last thing you did
~mengemas rumah…

3 of your everyday favorite items
1- Handphone
2- Laptop
3- Note book + Pen


the colour of your bedroom
~Dark and light blue

how much money in your wallet now?
~Wallet pun ntah kat mane.. x taula ade berapa dalam wallet tu =P

how's life?
~susah senang, suka duka.. hadapi jela segalanya dgn tabah.. Allah xkan uji hamba2Nya melebihi kemampuan seseorang tu, rite ;-)

your favorite song
~Menanti di Barzakh by Far East

what will you do next weekend?
~Ntah.. x dpt dipastikan lagi..

when was the last time you see your mom?
~Baru jap tadi..

where is she now
~Kat rumahla.. kat ruang tamu…

when was the last time you talk to your parents?
~Adela dalam beberapa minit yang lalu…

who is the last person talked to you last night?
~My sis..

the last surprise you got
~Dapat kek dari akak office sempena bday baru2 ni…

last thing you borrowed from your friend
~Rasanya takde pinjam pape pun…

who is your bf/gf/husband/wife?
~For me, bf = husband.. and since I’m not married yet, so there is no bf =D

what do you feel right now
~Happy sbb tersenarai dalam list penerima tag ni dari kak Intan ^_^

wanna share with who?
~With all bloggers who visit my blog =)

who know your secret?
~Prefer pendamkan aje…jarang nk cite pd sape2..

they keep your secret?
~Kalau dah cite tu, harapnye begitulah.. Wallahua’lam..

are you angry with someone?
~Skrg? Takde pun rase marah kat sape2 =)

what do you order at McD?
~Ntah.. jarang2 makan McD…

the last time you feel so sad?
~Mase kat umah abang tadi =(



mahu tag?
~Siapa2 yang berminat dan rajin nk buat tag ni.. tiada paksaan :)

Friday, May 28, 2010

SYARAT BERUMAHTANGGA



Kalau perempuan tak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar…
Tapi kalau lelaki tak boleh jadi imam, kita kata ok saja.
Jangan diperbesarkan, nanti mereka terasa hati.

“Apalah perempuan, tak pandai masak, siapa yang nak kahwin dengan awak!”

Begitulah kata rakan sejawat lelaki kepada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami. Maka jawablah si gadis ayu itu, yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga, sebaliknya disuruh menumpukan perhatian pada pelajaran sahaja. Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

“Habis sekarang kenapa tidak belajar?” Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

“Sedang belajarlah ni.. Tetapi selain sibuk dengan kerjaya, saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!” Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-gelengkan kepalanya. Baginya, tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak.

Wanita sepatutnya buat begitu juga. Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam! (walau ada yang kata, jika itu syaratnya, bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup)

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan “hendak memikat suami, perlu pikat seleranya” sering digunapakai.

Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya. Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami. Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam. Ilmu bermain video game di komputer mereka rasakan lebih perlu.

Kalau perempuan tidak tahu memasak, disuruh belajar, dan sesudah belajar, perlu pula jadi handal. Ukuran handal bukanlah setakat masak untuk keluarga sendiri, tapi kalau boleh, perlu juga boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Tapi bolehkah kita meletakkan undang-undang begitu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah. Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

“Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?” Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga. Berapa kerat lelaki yang menjadikan solat jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya? Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid ataupun dia merasakan isterinya lebih handal. Ada yang kata lebih elok dia dan isteri solat sendiri-sendiri. Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami. Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'. Kalau tidak pandai, mulalah belajar dari sekarang =)

Diambil dengan kebenaran, daripada: UMMUL SYABINAR


Jika wanita yang tidak tahu memasak disuruh belajar, jadi apa masalahnya jika lelaki yang tidak boleh menjadi imam dipaksa belajar juga asas-asas penting dalam agama, kerana perkara tersebut adalah jauh lebih utama jika dibandingkan dengan keperluan kepandaian memasak. Apapun, masing-masing seharusnya memikul tanggungjawab dengan sebaiknya. Pilihlah calon pasangan hidup, orang yang beragama, sebagaimana yang disarankan oleh Rasulullah SAW.

Wednesday, May 26, 2010

HARTA DAN ANAK SEKADAR PINJAMAN...



Pada waktu ajalnya…
Ketika itu,
Tidak menolong harta dan anak.
Harta dunia tinggal di dunia.
Sudah bersusah-payah mencari harta,
Tak kenal siang malam mengumpul harta.

Harta terkumpul, dia meninggal.
Hanya kain putih sehelai yang setia menemani,
Iaitu kain kapan pembungkus mayat,
Yang dibawa bersama ke kubur,
Dan yang selebihnya,
Tinggal dibahagikan kepada waris.

Sia-sia... hanya sia-sia.
Payah, langsung tiada gunanya.
Bukan sahaja tidak menolong,
Malah kadang-kadang,
Harta dan anak inilah yang menjadi musuh.
Menambah dosa.
Menambah berat beban yang dipikul,
Dan menambah parah seksaan di akhirat...

Monday, May 10, 2010

“HAPPY BESTDAY” (^_^)

Memandangkan hari ini merupakan hari ulangtahun kelahiran saya, terlalu banyak kiriman sms yang saya terima, mengucapkan kata-kata berbekalkan doa. Namun diri ini merasa agak “tertarik” dengan 1 sms kiriman seorang sahabat yang mengucapkan “HAPPY BESTDAY” (bukannya ‘Happy Birthday’).

Pada mulanya, saya menganggap sekadar perkataan yang sengaja dimain2kan ejaannya. Ttapi tiba-tiba tak lama lepas tu, saya merasakan “BESTday” pada hari ini sememangnya “BEST”. Kenapa? Sebabnya…

Sejak minggu lepas lagi, saya dimaklumkan bahawa Ketua Unit di bahagian penempatan praktikal saya ini akan menjalani pembedahan pada hari Selasa, 11/05/2010, ekoran ketumbuhan pada ususnya (T_T) Oleh itu, semua staff di office tersebut bercadang mengadakan jamuan makan serta bacaan doa selamat buat beliau, pada hari ini, sehari sebelum hari pembedahan.

Pagi tadi, saat membantu menghidangkan makanan, saya dapati terdapat sebiji kek yang masih dalam kotak yang sedikit terbuka. Pada mulanya saya menyangkakan ianya sekadar makanan sampingan untuk jamuan tersebut. Tapi tiba-tiba saya terdengar Kak Wan dan Kak Midah bertanyakan tentang kek tu. ‘Cik Ti menjawab, “Saya yang bawa…sempena birthday Hani hari ni…”. Terkedu seketika saya dibuatnya. Kek sempena birthday saya?? Sungguh, saya tak menyangka sama sekali. Saya perhatikan kek tersebut… “HAPPY BDAY HANI”…Wah, siap dengan tulisan ucapan birthday beserta dengan nama saya sekali… Saya tersenyum lebar sambil mengucapkan terima kasih buat ‘Cik Ti.


Majlis bermula jam 10.30 pagi. Setelah selesai bacaan doa selamat diketuai oleh Ketua Jabatan, Tuan Haji Ismail Zakaria, pengerusi majlis menjemput semua untuk makan. Tetapi sebelum itu, ada sedikit “kejutan”…

Nama saya disebut, dipanggil untuk ke hadapan. Pengerusi majlis memaklumkan kepada semua bahawa secara kebetulan birthday saya juga jatuh pada hari ini, maka ianya turut diraikan sekali. Saya diminta memotong kek. Ya Allah, sungguh saya merasa begitu malu sekali ketika itu. Segan yang amat sangat. Selama 23 tahun yang lepas, belum pernah birthday saya diraikan sedemikian oleh selain keluarga. Tambahan pula, saya hanyalah ‘budak praktikal’ yang baru 4 bulan lebih berada di situ.. Begitu terharu saya dibuatnya...

Birthday sudahpun diketahui semua di situ…namun timbul pula persoalan di benak fikiran mereka; ini birthday yang ke berapa? Ada yang apabila saya minta teka, disoal pula saya, “Dah masuk 20 ke belum?” Alahai…nama pun praktikal…final sem dah pun…takkanlah umur tak cecah 20 lagi..hehe. Bila saya jawab “24”, mereka seperti tak percaya. Kalau yang dari unit/ bahagian lain yang belum pernah mengenali saya, mereka sangkakan saya ini anak kepada mana-mana staff, dengan beranggapan saya merupakan pelajar sekolah menengah.

Saya sekadar tersenyum. Dah lali. Dah terbiasa sangat2. Pergi mana-mana, sering disangka pelajar sekolah menengah, hatta doktor (selain doktor-doktor UIA) sekalipun sukar percaya saya adalah seorang pelajar IPT yang bakal menamatkan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda tidak lama lagi. Namun setelah melihat IC saya, mahu tidak mahu, kenalah percaya hakikatnya rupa saya sememangnya tidak menggambarkan usia saya yang sebenar =D

Apapun, hari ulangtahun kelahiran yang ke-24 ini cukup menggembirakan saya. Benar-benar terasa “BESTday” pada hari ini… Kejutan yang merupakan suatu kenangan manis, takkan mungkin saya lupakan… Jutaan terima kasih buat semua staff di situ, terutamanya ‘Cik Ti… Baarakallahu fiikum…. (^_^)


~Exschoolmate ade juga yang mahu hadiahkan kek… tp nampaknya yg di opis yg terlebih dahulu hadiahkan~

10/05 – BERTAMBAH SETAHUN LAGI USIAKU

(gambar hiasan semata-mata)


Tanggal 10 Mei… Alhamdulillah, pada tarikh ini, bertambah setahun lagi usiaku… Syukur ke hadrat Ilahi kerana masih lagi diberikan kesempatan untuk terus bernafas menghirup udara segar di samping menikmati keindahan alam ciptaan Allah serta segala kurniaan-Nya di atas mukabumi ini…

Merenung sejenak... memikirkan apakah segala amalan kebaikan seiring dengan usiaku ini.. rasanya telah banyak waktu yang telah dihabiskan dengan perkara sia-sia yang bukan sahaja tidak mendatangkan kebaikan buat diri sendiri, malah juga buat orang lain (T_T) Namun yang berlalu telahpun berlalu.. masa yang telah pergi pastinya tidak bisa dikembalikan…

Kini, dalam meniti perjalanan hidup yang tidak tahu sejauh mana dipinjamkan nyawa ini di dunia ini, mengharungi hidup penuh liku, cabaran dan dugaan… daku memohon pada-Mu ya Allah, berikanlah daku kekuatan menghadapi segala ketentuan-Mu ya Allah… daku memohon agar diriku sentiasa di bawah rahmat dan lindungan-Mu.. bimbinglah daku agar sentiasa berada di jalan-Mu yang lurus lagi benar… berikanlah petunjuk-Mu kepadaku dalam menentukan sesuatu di dunia ini… peliharalah diriku agar istiqamah dalam melaksanakan perintah-Mu… ya Allah, moga pertambahan usia ini juga akan dimanfaatkan dengan lebih mendekatkan diriku kepada-Mu ya Rabb… Aamiiin ya Rabbal Aalamiiin…


Setiap kali tibanya ulangtahun kelahiran, biarpun ramai yang wish birthday, namun buat diri ini, terasa ucapan selayaknya sepatutnya bukanlah ditujukan buat diri ini.. tetapi tujukanlah ucapan tersebut kepada MAK.. Ye.. mak.. terima kasih mak, kerana telah melahirkan daku ke dunia ini… tanpa mak, beserta dengan keizinan Allah, maka pastinya diri ini tidak akan berada di dunia ini seperti sekarang ini.. terima kasih sangat buat mak.. (kalau tahun lepas, Hari Ibu yang diraikan pada hari ahad kedua dalam bulan Mei jatuh pada tarikh 10hb, jadi dapat je kita raikannya sama2.. tapi tahun ni, dah terlajak sehari =( ) apa2pun, mak sentiasa diingati, lebih2 lagi di saat diri ini menyambut ulangtahun kelahiran.. kerana hakikatnya, mak la yang perlu diraikan, kerana mak lah yang bersabung nyawa ketika itu melahirkan diri ini (T_T)


p/s: buat insan yang exactly sama tarikh serta tempat lahir, dan juga nama yang hampir serupa… saya ucapkan SELAMAT HARI LAHIR YANG KE-24… semoga diberkati umurmu, dimurahkan rezekimu, dan dipermudahkan segala urusanmu di dunia dan juga di akhirat… aamiiin…

Sunday, May 9, 2010

SEMPENA HARI IBU…


Diambil dari artikel bertajuk “Ibuku seorang pembohong”. Sama-samalah kita hayati kisah sedih ini yang menceritakan tentang “pembohongan2” yang dilakukan si ibu demi anaknya, sehinggalah ke penghujung hayatnya…



Memang sukar utk org lain percaya, tapi itulah yg berlaku. Ibu saya memang seorang pembohong!! Sepanjang ingatan saya, sekurang-kurangnya 8 kali ibu membohongi saya. Saya perlu catatkan segala pembohongan itu utk dijadikan renungan anda sekalian.

Cerita ini bermula ketika saya masih kecil. Saya lahir sebagai seorang anak lelaki dalam sebuah keluarga miskin. Makan minum serba kekurangan. Kami sering kelaparan. Adakalanya, selama beberapa hari kami terpaksa makan berlaukkan ikan masin dikongsi satu keluarga. Sebagai anak yang masih kecil, saya sering saja merungut. Saya menangis mahukan nasi dan lauk yang banyak. Tapi ibu cepat memujuk. Ketika makan, ibu sering membahagikan bahagian nasinya untuk saya. Sambil memindahkan nasi ke mangkuk saya, ibu berkata: “Makanlah nak ibu tak lapar.” PEMBOHONGAN IBU YANG PERTAMA.

Ketika saya mulai besar ibu yang gigih sering meluangkan watu senggangnya untuk pergi memancing di tali air berhampiran rumah. Ibu berharap dari ikan hasil pancingan itu dapat memberikan sedikit makanan untuk membesarkan kami adik-beradik.
Pulang dari memancing, ibu memasak gulai ikan yang segar dan mengundang selera. Sewaktu saya memakan gulai ikan itu ibu duduk disamping kami dan memakan sisa daging ikan yang masih menempel di tulang daripada bekas sisa ikan yang saya makan tadi..
Saya sedih melihat ibu seperti itu.. Hati saya tersentuh lalu dengan menggunakan sudu saya memberikan ikan itu kepada ibu. Tetapi ibu dengan cepat menolaknya. Ibu berkata: “Makanlah nak, ibu tak suka makan ikan.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KEDUA.

Di usia awal remaja, saya masuk sekolah menengah. Ibu pergi ke kedai dengan membawa sejumlah penyapu lidi dan kuih-muih untuk menyara persekolahan saya,abang dan kakak.
Suatu dinihari lebih kurang pukul 1.30 pagi saya terjaga dari tidur. Saya melihat ibu membuat kuih denagn beremankan sebuah pelita di hadapannya. Beberapa kali saya melihat kepala ibu terhangguk kerana mengantuk. Saya berkata : “Ibu, tidurlah, esok pagi ibu kena pergi kebun pula.” Ibu tersenyum dan berkata: “Cepatlah tidur nak, ibu belum mengantuk lagi.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KETIGA.

Di hujung musim persekolahan, ibu meminta cuti kerja supaya dapat menemani saya pergi ke sekolah untuk menduduki peperiksaan penting. Ketika hari sudah siang, terik panas matahari mulai menyinari, ibu terus sabar menunggu saya di luar dewan. Ibu seringkali saja tersenyum dan mulutnya terkumat-kamit berdoa kepada Illahi agar saya lulus ujian peperiksaan ini dengan cemerlang.Ketika loceng berbunyi menandakan ujian sudah selesai, ibu dengan segera menyambut saya dan menuangkan kopi yang sudah disiapkan dalam botol yang dibawanya. Kopi yang kental itu tidak dapat dibandingkan dengan kasih saying ibu yang jauh lebih kental.
Melihat tubuh ibu yang dibasahi peluh, saya segera memberikan cawan saya itu kepada ibu dan menyuruhnya minum. Tapi ibu cepat-cepat menolaknya dan berkata: “Minumlah nak, ibu tak haus.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KEEMPAT.

Setelah pemergian ayah kerana sakit, iaitu selepas saya baru beberapa bulan dilahirkan, ibulah yang mengambil tugas sebagai ayah kepada kami sekeluarga. Ibu bekerja mengambil upah di kebun, membuat penyapu lidi dan menjual kuih-muih agar kami tidak kelaparan.
Tapi apalah sangat kudrat seorang ibu. Kehidupan keluarga kami semakin susah dan susah. Melihat keadaan keluarga yang semakin parah, seorang pakcik yang baik hati dan tinggal berjiran dengan kami, datang untuk membantu ibu. Anehnya, ibu menolak bantuan itu.
Jiran-jiran sering kali menasihati ibu supaya menikah lagi agar ada seorang lelaki yang akan menjaga dan mencarikan wang untuk kami sekeluarga. Tetapi ibu yang keras hatinya tidak mengendahkan nasihat mereka. Ibu berkata: “Saya tidak perlukan cinta saya tidak perlukan lelaki.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KELIMA.

Setelah kakak dan abang habis belajar dan mula bekerja, ibu sudah pun tua. Kakak dan abang menyuruh ibu supaya berehat sahaja di rumah. Tidak payahlah lagi bersusah payah dan bersengkang mata untuk mencari duit. Tetapi ibu tidak mahu. Ibu rela pergi ke pasar setiap pagi menjual sedikit sayur untuk memenuhi keperluan hidupnya.
Kakak dan abang yang bekerja jauh di kota besar sering mengirimkan wang untuk membantu memenuhi keperluan ibu, pun begitu ibu tetap berkeras tidak mahu menerima wang tersebut. Malahan ibu mengirim balik wang itu dan ibu berkata: “Jangan susah-susah, ibu ada duit.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KEENAM.

Setelah tamat pengajian di universiti, saya melanjutkan lagi pelajaran ke peringkat sarjana di luar Negara. Pengajian saya di sana dibiayai sepenuhnya oleh sebuah syarikat besar. Sarjana itu saya sudahi dengan cemerlang,kemudian saya pun bekerja dengan syarikat yang telah membiayai pengajian saya juga di luar negara.
Dengan gaji yang agak lumayan, saya berhajat membawa ibu untuk menikmati penghujung hidupnya di luar negara. Pada pandangan saya, ibu sudah puas bersusah payah untuk kami. Hampir seluruh hidupnya habis dengan penderitaan, eloklah kalau hari-hari tuanya ini ibu habiskan dengan keceriaan dan keindahan pula.
Tetapi ibu yang baik hati, menolak ajakan saya. Ibu tidak mahu menyusahkan anaknya ini dengan berkata: “Tak payahlah, ibu tak biasa tinggal di negara orang.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KETUJUH.

Beberapa tahun berlalu, ibu semakin tua.. Suatu malam saya menerima berita ibu diserang penyakit kanser. Ibu mesti dibedah secepat mungkin. Saya yang ketika itu berada jauh diseberang samudera terus segera pulang untuk menjenguk ibunda tercinta.
Saya melihat ibu terbaring lemah di katil hospital setelah menjalani pembedahan. Ibu yang kelihatan sangat tua, menatap ajah saya dengan penuh kerinduan. Ibu menhadiahkan saya sebuah senyuman biarpun agak kaku kerana terpaksa menahan sakit yang menjalari setiap inci tubuhnya.. Saya dapat melihat dengan jelas betapa penyakit itu telah memamah tubuh ibu sehingga ibu menjadi terlalu lemah dan kurus.
Saya menatap wajah ibu sambil berlinangan air mata. Saya cium tangan ibu kemudian saya kecup pula pipi dan dahinya. Di saat itu hati saya terlalu pedih, sakit sekali melihat ibu dalam keadaan seperti ini. Tetapi ibu tetap tersenyum dan berkata: “Jangan menangis nak, ibu tak sakit.”
PEMBOHONGAN IBU YANG KELAPAN.


Setelah mengucapkan pembohongannya yang kelapan itu, ibunda tercinta menutup matanya untuk kali yang terakhir dan meninggalkan kami semua buat selamanya.

Anda bertuah kerana masih mempunyai ibu dan ayah. Anda masih boleh memeluk dan menciumnya sekarang. Kalau ibu anda jauh dari mata, anda boleh menelefonnya sekarang, dan berkata, ‘Ibu, saya sayangkan ibu.’ Tapi tidak lagi buat saya. Sehingga kini saya diburu rasa bersalah yang amat sangat kerana biarpun saya mengasihi ibu lebih dari nyawa saya sendiri, tapi tidak pernah sekalipun saya membisikkan kata-kata itu ke telinga ibu sampailah saat ibu menghembuskan nafasnya yang terakhir… betapa berdosanya saya kepada ibu…

“Ibu, maafkan saya… Saya sayangkan ibu…” Namun ibu tak mungkin dapat mendengarnya, juga tidak mungkin dapat kembali semula dalam hidup saya. Walaupun saya cukup berjaya dan mempunyai segalanya sekarang, namun hidup saya kosong dan sepi tiada bererti. Tiada apa pun di dalam unia ini yang mampu menggantikan cinta ibu saya yang agung dan tulus itu… Hingga kini setelah berpuluh tahun berlalu, saya masih lagi merasa kehilangan ibu saya.

Anda janganlah jadi seperti saya yang sudah terlewat menzahirkan cinta kepada ibu yang telah tiada… Kesalan saya ini walau dengan linangan airmata darah sekalipun, tidak akan tertebus lagi. Oleh itu, lafazkanlah dan zahirkanlah cinta anda kepada ibu anda sekarang juga. Bagi diri saya, saya hanya dapat berdoa agar Allah memberkati ibu saya dan meletakkan ibu saya di sisi orang-orang yang beriman… aamiiin…



~ Buat semua yang masih mempunyai ibu…jagalah ibu anda sebaik mungkin. Ibu ibarat lilin yang membakar dirinya untuk memberi cahaya pada anak-anaknya. Hormatilah ibu. Dengar dan patuhilah nasihatnya, dan janganlah sesekali kita abaikan ibu apabila sudah berjaya kelak. Sekiranya ibu meminta bantuan dari kita, janganlah kita kecewakannya, dikhuatiri andai ibu merasa tersinggung dengan sikap mahupun kata2 kita, maka derhakalah kita.. nauzubillah…


SAYANG IBU UNTUK SELAMANYA…
SEORANG IBU MAMPU MENJAGA 10 ORANG ANAK,
NAMUN 10 ORANG ANAK BELUM TENTU
DAPAT MENJAGA SEORANG IBU…

(fikir-fikirkanlah)


Di Malaysia, Hari Ibu diraikan pada hari Ahad kedua di bulan Mei. Namun hakikatnya, setiap hari juga adalah Hari Ibu, kerana hidupnya kita di dunia ini, juga melalui ibu. Oleh itu, sentiasalah hargai ibu dengan menzahirkan rasa cinta dan kasih sayang kita kepada ibu pada bila-bila masa sahaja selagi kita punya kesempatan. Buat semua wanita yang bergelar ibu… SELAMAT HARI IBU saya ucapkan…




Buat mak… Terima kasih kerana telah melahirkan, menyusukan, dan membesarkan saya… Terima kasih kerana membimbing serta mendidik diri ini sebaik mungkin… Terima kasih kerana setia menjadi teman bicara saya di saat saya sedih mahupun gembira… Terima kasih kerana seringkali memikirkan keadaan kesihatan saya serta menjaga saya dgn penuh sabar… Segala jasa & pengorbanan mak buat saya, tidak mungkin saya lupakan sampai akhir hayat…... I LOVE YOU SO MUCH! SAYANG SANGAT2 KAT MAK! (^_^)

I’M BACK (^_^)



Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kalau diperhatikan, hanya 1 sahaja post untuk bulan April. Itupun di awal bulan. Hanya itu sahaja, dan setelah itu tiada lagi updates sehinggalah ke saat post ini ditulis (T_T) Setelah sebulan lebih blog ni “bersawang”, sepi tanpa apa-apa updates, akhirnya saya kembali semula ke dunia blogging ini… welcome back to myself =D

Kenapa saya mendiamkan diri??


Kak Liza bertanya, “…bercuti ke?”…
Manakala kak Intan pula fikir “sedang sibuk dengan exam”…
Sedangkan adik Nick Irfan tertanya2, “di manakah Kak Hani???”


Terharu (T_T) Sungguh, langsung tidak terfikir ade yang mencari diri ini, memikirkan tentang diri ini yang diam menyepi buat seketika.. thanx buat kalian yang concern pada diri ini.. =)

Buat pengetahuan semua, diam saya bukanlah tanpa sebab. Bukanlah ekoran rasa jemu dan bosan dengan dunia blogging… tidak sama sekali. Kalau ada yang perasan, dalam entri “Final Exam Final Semester (inshaAllah)”, di penghujungnya ada saya nyatakan yang saya harus menjalani practical training selama 10 weeks…

Dan ya, itulah yang membuatkan saya tidak punya kelapangan waktu untuk blogging. Tapi yela, di situ tidak pula saya nyatakan dengan specificnya bermula pada tarikh berapa haribulan saya akan menjalani latihan praktikal tu. Final exam saya, last paper 8/4/2010 yang lalu… Praktikal pula bermula pada tarikh 12/04/2010, dan inshaAllah akan berakhir pada 20/06/2010.

Terus-terang saya katakan, saya tidak pernah bekerja, sekalipun bekerja sambilan. Maka pastinya alam praktikal ini sedikit memberi cabaran buat saya. Bermula dengan keluar rumah seawal jam 6.30 pagi dan pulang kerja pula sampai rumah hampir jam 7 malam, perjalanan tersebut pada awalnya begitu memenatkan saya. Sebelah malamnya pula harus tidur awal untuk bangun awal esok paginya. Kebiasaannya selepas solat isya’, saya akan terus terlelap ekoran kepenatan yang amat sangat.

Pernah seorang rakan hantar sms bertanyakan tentang blog. Disoal kenapa sudah lama tidak update. Katanya, “sayanglah… blog tu bagus, penuh bahan ilmiah.. kalau boleh, hujung minggu carilah masa untuk update.. sekali seminggu pun jadila..”. Saya sekadar tersenyum. Masih ada yang memberi perhatian dan sokongan. Terima kasih =)

Memikirkan ayat2 tersebut, saya merenung sejenak. Betul juga. Patutnya sabtu dan ahad cubalah cari masa untuk update..tetapi..laptop pula buat hal. Lagipun saya seolah2 “kehilangan” hari sabtu. Mungkin sebab har sabtu adalah hari untuk saya berehat sepenuhnya =D sedar2, dah pun hari Ahad, n esoknya kena pergi kerja semula seperti biasa… itulah rutin harian saya selama beberapa minggu ini (T_T)

Kini sudah 4 minggu berlalu. Bererti, tinggal lagi 6 minggu yang harus saya lalui untuk selesaikan latihan praktikal saya. Minta tolong doakan saya ye.. moga2 dipermudahkan segala urusan, sekaligus dapatlah saya sempurnakan tugasan praktikal saya dengan sebaik mungkin…inshaAllah.. aamiiin..


p/s: Andai punya kelapangan waktu serta diberikan kesihatan yang baik, inshaAllah saya akan update blog ni. Janganlah merasa jemu untuk singgah baca-baca di sini ye =D

Thursday, April 1, 2010

DI SEBALIK "APRIL FOOL"



Pasti ramai yang dah sedia maklum tentang sejarah sambutan "April Fool" ni, tapi tak mustahil juga kalau ada yang masih belum tahu. Jadi rasanya tak salah kalau tetap mahu dikongsikan artikel ini di sini, moga-moga kita semua saling beringat dan berwaspada....


Assalamualaikum wbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, sesetengah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang ke Barat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada, Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol.

Penduduk-penduduk Muslim ini diberitahu bahawa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke pelabuhan tersebut untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke pelabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum Muslim dan membunuh kesemuanya; lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil.

Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol, tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.


Petikan daripada Risalah Fikrah


~ duk perasan tarikh 1 April je, langsung tak ingat pasal April Fool, coz memang langsung tak terfikir pun nak (sambut dengan cara) kenakan sape2~

Wednesday, March 31, 2010

KATA ITU BERNAMA "UKHUWAH"



Saudaraku....
Terdapat sebuah kata yang penuh erti,
penuh dengan sirah dan taburan makna.
Sebuah kata yang mengajak kita
untuk merenung dan meresapinya.
Menjadikannya sajian, hidangan rohani
yang sarat meresap dalam jiwa sanubari.

Ketika semuanya pergi,
tidak ada lagi canda, tawa, sepi, sunyi dalam diri
terasa semuanya hilang.
Tidak ada semangat,
terhanyut dalam kesunyian.

Kata itu mungkin menjadi penyejuk qalbu,
penyemangat hidup, tatkala hati resah entah berbuat apa.

Kata itu bukanlah sekadar kata,
tapi kata itu adalah sebuah janji,
sebuah ikatan yang tak tersirat tapi sangat erat.

Ketahuilah saudaraku,
Kata itu adalah "UKHUWAH" (persaudaraan).

Begitu tinggi makna yang terkandung di dalamnya,
sebuah perasaan yang sangat kuat
yang bisa membebaskan diri dari belenggu masalah,
menghancurkan tembok dinding pemisah,
meleburkan segala amarah
serta mencairkan suasana.

Ukhuwah ibarat janji dalam hati.
Tak dapat ditulis, tak dapat di baca.
Namun, takkan terpisah oleh jarak dan masa,
takkan sirna oleh amarah.
Sejenak bersama, selamanya di jiwa.

Saudaraku.....
Ketika kita diikatkan dengan tali ukhuwah
dalam bingkai iman dan taqwa,
terasa hidup lebih menjiwa,
lebih ceria penuh warna.
Kerana selalu ada yang menjaga,
melindungi dan selalu menasihati.


"Setiap mu’min itu adalah bersaudara, ibarat satu tubuh, ketika satu bahagian sakit maka seluruh tubuh pun akan merasakan sakit"

SubhaanALLAH, begitu eratnya jalinan ukhuwah yang tercipta hingga melebihi batas saudara kandung sendiri.

Tetapi saudaraku...
Ukhuwah itu bukan terletak pada pertemuan.
Bukan juga pada manisnya ucapan di bibir.
Tapi ianya terletak pada ingatan seseorang
terhadap saudaranya
di dalam doanya.
Doa yang tulus ikhlas
yang terbaik untuk kau persembahkan
kepada saudaramu
atas nama ukhuwah.
Dengan segenap cinta dan kasih yang tercurah
kepada pemilik diri ini Ilaahi Rabbi...



"Dan Dia (Allah) yang telah menyatatukan hati-hati mereka (orang-orang yang beriman). (Dan ingatlah) walaupun kamu membelanjakan apa yang ada di bumi semuanya, nescaya kamu tidak dapat menyatukan hati-hati mereka, akan tetapi Allah mempersatukan antara mereka. Sesungguhnya Dia (Allah) Maha Gagah lagi Maha Bijaksana." (Al-Anfal: 63)


~Atas nama "ukhuwah" tulisan ini daku persembahkan~


Nukilan: Al-biruni98

Tuesday, March 30, 2010

ITULAH CINTA… ITULAH PERKAHWINAN…



Suatu pagi yang mendamaikan, seorang pelajar bertemu dengan cikgunya, lalu terjadilah perbualan di antara mereka …

Pelajar: Cikgu, apakah erti cinta? Bagaimana caranya untuk saya dapatkannya?

Cikgu: Ada sebuah ladang gandum yang luas di depan sana. Berjalanlah kamu dan jangan sesekali kamu berundur. Sepanjang perjalanan kamu itu, ambillah satu ranting yang menurut kamu, ranting itu sangat menakjubkan. Maka dengan itu, bererti kamu telah menemui cinta.

Pelajar tersebut pun berjalanlah menuju ke ladang gandum tersebut. Tidak berapa lama kemudian, dia pun kembali... namun dengan tangan yang kosong...

Cikgu: Mengapa kamu tidak membawa sebatang ranting pun?

Pelajar: Saya terpaksa memilih untuk mengambil hanya satu ranting sahaja, dan sewaktu berjalan, saya tidak boleh mengundur ke belakang semula. Sebenarnya sepanjang perjalanan itu, saya ada berjumpa dengan satu ranting yang saya rasakan paling menakjubkan, tetapi saya tidak tahu apakah yang akan ada yang lebih menakjubkan di hadapan sana nanti, maka saya biarkan ranting itu dengan harapan akan bertemu dengan ranting yang lebih menakjubkan di perjalanan yang seterusnya. Tetapi akhirnya saya dapati tidak ada lagi ranting yang paling menakjubkan selain daripada yang saya lihat tadi. Jadi akhirnya saya tidak mengambil sebatang ranting pun…

Cikgu: Ya, itulah yang dinamakan cinta...


Di hari yang lainnya pula, pelajar tersebut bertanya lagi kepada cikgunya itu...

Pelajar: Cikgu, apa itu perkahwinan?

Cikgu: Ada hutan yang subur di depan sana. Berjalanlah kamu, tetapi sama seperti sebelumnya, kali ini juga kamu sama sekali tidak dibenarkan mengundur ke belakang. Di sepanjang perjalanan kamu itu, tebanglah sepohon pokok sahaja, yang kamu merasakan bahawa pohon tersebut adalah yang paling cantik, segar, dan tinggi. Maka dengan itu, kamu telah menemukan apa itu perkahwinan.

Pelajar tersebut pun berjalanlah menuju ke hutan yang dimaksudkan. Tidak berapa lama kemudian, dia pun datang semula dengan membawa sepohon kayu yang pada pandangan cikgunya, pohon tersebut tidaklah begitu cantik, segar, dan tinggi.

Cikgu: Mengapa kamu memotong pohon seperti ini?

Pelajar:
Sebabnya, berdasarkan pengalaman saya sebelum ini, kali ini saya buat keputusan untuk berjalan hanya separuh daripada hutan tersebut, dan saya tidak mahu kembali dengan tangan kosong seperti dahulu. Jadi, saya mengambil kesempatan untuk menebang pohon ini lalu dibawa ke sini. Pada pandangan saya, ia adalah pohon yang terbaik buat saya. Saya tidak mahu kehilangannya atau menyesal kerana tidak memilihnya...

Cikgu: Itulah yang dinamakan perkahwinan...


********************************************

Kesimpulannya, janganlah kita terlalu memilih dalam soal cinta, ditakuti kita akan terlepas dari mendapatkannya, dan jangan pula kita terlalu memilih jodoh, bahkan sebaliknya terimalah pasangan kita dengan seadanya. Sedarilah hakikat bahawa tidak ada manusia yang sempurna di dunia ini. Setiap insan pasti ada kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri....

Tuesday, March 23, 2010

AWARD DARI KAKAK2KU (^_^)



Ini bukanlah award yg pertama saya terima. Itulah hakikatnya. Tapi inilah award pertama yg saya publishkan di blog “Kongsi Bersama” ni.

Terlebih dahulu, saya minta maaf kepada yg pernah beri award, tp saya x letakk kat blog. Harap kalian tak tersinggung. InshaALLAH nanti akan saya letakkan juga di sini. Mohon diberikan waktu.

Kenapa award kali ni saya publishkan di sini? Sebabnya, saya rasa teruja dapat award ni daripada dua org kakak, pd waktu yg sama. Award yg sama (jd saya sekalikan jela ye). Dan yang lebih menariknya, kedua2 mereka meletakkan nama saya di tempat ke-8. Suatu kebetulan =D

*******************

Seperti biasa, nak ambil award, ada juga syarat yg perlu dipenuhi. Alhamdulillah syaratnya tak banyak, cuma empat, dan mudah sahaja. Syarat2nya:

1) Thank and link the person who gave you the award.
2) Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.
3) Contact said Blogs and let them know they've won the award.
4) State 7 things about yourself.


Baiklah. Saya akan penuhi syarat2 yang dinyatakan di atas ni ;-)


Pertamanya, terima kasih buat Kak Intan dan Kak Lin yang telah menamakan saya dalam senarai penerima award ini.. sayang kat akak berdua! Ukhwah fillah abadan abada…

Inilah award yang saya terima daripada mereka… ^_^

Keduanya, saya hadiahkan award ini buat sahabat-sahabat bloggers yang saya kenali di alam maya ni…

1) Iznie
2) Kak Liza
3) Fatin
4) Azila
5) Nick Irfan
6) Fakhrul Islami
7) Hadi
8) Aizat Al-Yamani
9) Afifi
10) Izzah
11) Solah
12) Ainz
13) Apih
14)Ummul Syabinar
15) Ain

Ketiganya, inshaALLAH saya akan ke blog setiap nama yang tersenarai di atas ni dan beritahu pd mereka ttg penerimaan award ni. Harap sudilah terima ye… ^_^

Dan yang akhir sekali… er, 7 hal tentang saya? Ape ye yang boleh saya kongsikan.. Mm..

i) Lahir di Pahang, membesar di Selangor, kampung sebelah mak di Johor, dan kampung sebelah ayah di Terengganu (ade yg kate, sy ni ‘kacukan 4 negeri’.. hehe)

ii) Merupakan anak ke-2 dari 5 org adik-beradik (first & last lelaki).

iii) Seorang yg agak pendiam, tetapi kalau dah kenal rapat dan serasi, boleh bertukar jadi banyak bercerita =D

iv) Dari segi pemakaian, saya seorang yg simple, x suka pada fesyen (janji selesa dan tau cover aurat properly, inshaAllah).

v) Suka duduk di rumah, hanya keluar kalau benar2 ade hal.

vi) Prefer keluar jalan2 dengan family berbanding dengan kawan2.

v) Seorang yang agak manja dan ‘nakal’ (suka menyakat adik2 n rumets. hehe)


Alhamdulillah… selesai sudah saya penuhi segala syarat yang dikehendaki… (^_^)

Saturday, March 20, 2010

FINAL EXAM FINAL SEMESTER (inshaAllah)



Assalamualaikum buat Muslimin dan Muslimat semua…

Terlebih dahulu. terima kasih saya ucapkan buat kalian yang sudi berkunjung ke sini. Namun maaf, kebelakangan ini saya tidak punya waktu untuk update blog ni…

Pejam celik pejam celik, tamatlah sudah sesi pengajian untuk semester 2 sesi 2009/2010 di UIA. Sekarang tibalah masanya untuk masing2 gigih mengulangkaji pelajaran untuk menghadapi final exam. Berbeza dengan yang sebelum2 ini, bagi saya, final exam kali ini lagi2 memerlukan usaha yang lebih demi mendapatkan result yang “cantik” sebagai penutup di akhir full transcript saya nanti…

Sedar tak sedar, pengajian selama 4 tahun di UIA Gombak akhirnya sampai ke penghujungnya. InshaAllah, ini merupakan final exam yang terakhir akan saya hadapi sebelum grad untuk 1st degree. Semakin hari, terasa semakin dekat dengan hari terakhir saya di UIA. Namun itulah namanya kehidupan. Ada peringkat2nya. Kehidupan universiti juga ada penghujungnya. Terlalu banyak kenangan suka duka pahit manis selama saya menuntut di UIA… Tetapi bukan itu yang ingin saya bicarakan di sini…

Entri ini khas buat semua penuntut IPT yg bakal/ sedang menghadapi final exam, khususnya pelajar2 UIA, samada di kampus Gombak mahupun Kuantan, dan yg lebih utamanya, saya tujukan buat final year students… Tidak kiralah apa sekalipun course yg kalian ambil, saya ucapkan SALAM PERJUANGAN! Selagi masih diberikan kesihatan fizikal dan mental, maka berjihadlah, dan berjuanglah habis-habisan di medan peperiksaan yg ditempuhi… Jangan sampai kita menyesal di kemudian hari!


Sedikit perkongsian buat semua yang bakal/ sedang menempuh alam peperiksaan, ingatlah kata2 Khalifah Umar Abdul Aziz, “Pertolongan Allah kepada hamba-Nya adalah berdasarkan kadar niat hamba-Nya, maka barangsiapa yang suci niatnya, maka sempurnalah pertolongan Allah padanya”.

Oleh tu sahabat2 semua, marilah sama kita sucikan niat kita dalam menghadapi peperiksaan ini, mudah2an pertolongan Allah SWT sentiasa bersama kita. Perbetulkan niat, berusaha semaksima mungkin, banyakkan berdoa, dan akhirnya betawakkallah kepada Allah. Yakinlah, Allah itu Maha Adil. Dia melihat kepada usaha hamba-Nya, dan Dia akan membalasnya sesuai dengan apa yang diusahakan hamba-Nya, inshaAllah.

Ya Allah ya tuhan kami,
Kami memohon daripadaMu kefahaman para nabi, ingatan para rasul dan malaikat terhampir.

Ya Allah Ya Haq,
Jadikanlah lidah kami ini basah dengan zikir kepadaMu, hati kami dipenuhi dengan takut kepadaMu. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas segala apa yang Engkau kehendaki.

Ya Allah Ya Rahim,
Sesungguhnya kami menitip apa yang kami baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepada kami ketika kami memerlukannya. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa di atas segala sesuatu.

Ya Allah Ya Azim,
Lapangkanlah bagi kami dada kami. Dan mudahkanlah bagi kami tugas kami. Dan lepaskanlah simpulan daripada lidah kami, supaya mereka faham perkataan2 kami.

Ya Allah Ya Sobur, Tidak ada kesenangan melainkan pada perkara yang Engkau jadikan kesenangan padanya. Dan Engkau menjadikan kedukacitaan dan kesukaran sebagai mudah dan senang jika Engkau kehendaki.

Ya Allah ya tuhan kami,
Permudahkan segala urusan kami dan jadikanlah kejayaan itu MILIK KAMI!



Aamiiin….


Akhirul Kalam,
SELAMAT MENEMPUH FATRAH IMTIHAAN!!


********************************************

Saat kejayaan ditagih, usaha itu menjadi taruhannya.
Saat kejayaan diharapkan, konsentrasi itu menjadi ukurannya.
Saat kejayaan diimpikan, angan2 itu menjadi perangsangnya.
Saat kejayaan didambakan, pada-Nya sahaja disandarkan segalanya.


Semoga kejayaan itu bisa kita miliki suatu masa nanti… (^_^)



~ Ada 5 subjek yang saya ambil untuk semester terakhir ini, dan cuma 4 subjek sahaja yang ada final exam. Satu subjek tu lagi, “final exam” nya adalah dengan menjalani practical training selama 10 weeks… tolong doakan saya ye, semoga dipermudahkan segalanya... Aamiiin…~


Thursday, March 18, 2010

KIAMAT SEMAKIN HAMPIR...



Sebagai renungan bersama... tanda2 kiamat yang sudah semakin ketara berlaku saat ini:

1) Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik RA katanya, Rasulullah SAW telah bersabda (maksudnya): "Aku menghitung 6 perkara menjelang hari kiamat." Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari.
~dah terjadi dan sedang berlaku...

2) Zina berleluasa.

"Dan tinggallah manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang." – Sahih Muslim.
~ yang ni memang dah banyak sangat berlaku…

3) Alat muzik bermaharajalela.

"Pada akhir zaman, akan terjadi tanah runtuh, rusuhan & perubahan muka". Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah, bilakah hal ini terjadi?" Baginda menjawab: "Apabila telah bermaharajalela bunyian (muzik) & penyanyi² wanita." - Ibnu Majah.
~ Akademi Fantasia, Malaysian Idol, Gang Starz, Sehati Berdansa, dan macam² lagi…

4) Menghias masjid & membanggakannya.

"Di antara tanda² telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegahan dalam mendirikan masjid." - Riwayat Nasai.
~ masjid dibina dengan megahnya, namun tidak pula di'imarahkan.

5) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat & hubungan dengan jiran tetangga.

"Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan & perkataan keji, memutuskan hubungan silaturrahim & sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim.
~ ada anak yang tak mengaku ada mak/ayah disebabkan malu, dan ada juga yang langsung tidak mengenali jiran di sebelah rumah.

6) Ramai orang soleh meninggal dunia.

"Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang² yang baik & ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang² yang hina & buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran." – Riwayat Ahmad.
~ boleh kira betapa sedikitnya bilangan para ulama' yg masih ada...

7) Orang yang hina mendapat kedudukan terhormat.

"Di antara tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka' (orang yang bodoh & hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia." - Riwayat Thabrani.
~ tak lain tak bukan, yg paling ketara ialah George Bush....

8) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalinya sahaja.

"Sesungguhnya di antara tanda² telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya sahaja." - Riwayat Ahmad.
~ jiran sesama Islam pun adakalanya tidak bertegur sapa...

9) Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda (maksudnya): "Di antara tanda² hari kiamat ialah akan muncul pakaian² wanita & apabila mereka memakainya, keadaannya seperti telanjang".
~ lihatlah mcm² fesyen zaman skarang (tube, spaghetti strap, g-string etc.)...

10) Bulan sabit kelihatan besar.

"Di antara tanda² telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani.
~ yang ni kalau tak percaya, tengoklah sendiri...

11) Banyak dusta & tidak tepat dalam menyampaikan berita.

"Pada akhir zaman akan muncul pembohong² besar yang datang kepadamu dengan membawa berita² yang belum pernah kamu dengar & belum pernah didengari oleh bapa² kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu & memfitnahmu." - Sahih Muslim.
~ gossip, fitnah, serta cerita² palsu tersebar luas dengan mudahnya.

12) Banyaknya saksi palsu.

"Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat, akan banyak kesaksian palsu & disembunyikan kesaksian yang benar." –Riwayat Ahmad.
~ memang ade je berlaku dalam kes² mahkamah...

13) Negara Arab menjadi padang rumput & sungai.

"Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput & sungai²." - Sahih Muslim.
~ Dubai dah dituruni salji, Mina pula dah dilanda banjir...


Lihatlah dan sedarilah hakikat sesungguhnya kiamat itu sudah dikira terlalu hampir tiba. Tanda-tandanya sudah pun dinyatakan dalam hadith2, yang mana semuanya itu disebut sekian lama dahulu, dan telah/ sedang berlaku pada zaman sekarang...



Teguhkan iman, tingkatkan amalan...
moga2 bekalan kita ke sana mencukupi... aamiiin...

Saturday, March 13, 2010

5 PERKARA YG DISEGERAKAN BALASANNYA



Daripada Ibnu Omar R.A. berkata: Berhadap Rasulullah SAW kepada kami (pada suatu hari) kemudian baginda bersabda (maksudnya): “Wahai kaum Muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tiada kebaikan lagi bagi kamu. Dan aku berlindung dengan Allah SWT semoga kamu tidak menemui masa itu. Perkara-perkara itu ialah:

1. Tiada terzahir (nampak) penzinaan pada suatu kaum sehingga mereka berani berterus-terang melakukannya, kecuali mereka akan ditimpa penyakit Tha’un yang cepat merebak di kalangan mereka, dan mereka akan ditimpa penyakit-penyakit yang belum pernah menimpa umat-umat yang terdahulu.

2. Dan tiada mereka mengurangkan sukatan dan timbangan, kecuali mereka akan dibalakan dengan kemarau dan susah mencari rezeki dan kezaliman daripada kalangan pemimpin mereka.

3. Dan tiada menahan mereka akan zakat harta benda kecuali ditahan untuk mereka air hujan dari langit. Jikalau tidak ada binatang (yang juga hidup di atas permukaan bumi ini) tentunya mereka tidak akan diberi hujan oleh Allah SWT.

4. Dan tiada mereka mungkir akan janji Allah dan Rasulnya kecuali Allah akan menguasakan ke atas mereka musuh mereka, maka musuh itu merampas sebahagian dari pada apa yang ada di tangan mereka.

5. Dan apabila pemimpin-pemimpin mereka tidak melaksanakan hukum Allah yang terkandung dalam Al-Qur’an dan tidak mahu menjadikannya sebagai pilihan, maka (di saat itu) Allah akan menjadikan peperangan di kalangan mereka sendiri.”

(Hadith riwayat Ibnu Majah)


Keterangan hadith:

1. Penyakit taun dan Aids adalah berpunca dari banyak berlakunya penzinaan.

2. Kesukaran mencari rezeki dan kezaliman pimpinan adalah berpunca drpd rakyat yg mengurangkan sukatan dan timbangan.

3. Kemarau panjang adalah berpunca dari tidak mengeluarkan zakat.

4. Kemampuan musuh mengambil sebahagian dari apa yang dimiliki oleh kaum Muslimin adalah berpunca daripada mereka mengkhianati janji-janji mereka kepada Allah SWT.

5. Perang saudara yang berlaku di kalangan kaum Muslimin adalah berpunca daripada mengenepikan hukum-hukum Allah SWT dan tidak mahu menjadikan Al-Qur’an sbg undang2 dalam kehidupan.


Kitab rujukan: 40 Hadith Peristiwa Akhir Zaman (Abu Ali Al-Banjari An-Nadwi) terbitan Khazanah Banjaria.



Notakaki: Gejala sosial serta penzinaan sememangnya agak berleluasa di akhir zaman ini. Rasa malu dan takut pd azab seksaan di neraka seolah-olah tidak wujud lagi dalam diri mereka ini... Begitu juga dengan permasalahan serta persengketaan yg wujud di kalangan Muslimin, sememangnya tidak dapat dinafikan, sedikit-sebanyak berpunca daripada sikap Muslimin itu sendiri yg lebih mengutamakan hukum-hukum duniawi ciptaan manusia berbanding mengikut sepenuhnya hukum-hukum yg telah ditetapkan Allah dalam kitab Al-Qur’an Al-Karim. Sama2lah kita renungkan, serta berusaha menghindari lima perkara ini, mudah2an hidup kita selamat dan terhindar drpd diturunkan bala oleh Allah SWT.

Sunday, February 28, 2010

TWO MEN AND THE INCRIDIBLE LIGHTNESS OF (JUST) BEING



Two men, both seriously ill, occupied the same hospital room. One man was allowed to sit up in his bed for an hour each afternoon to help drain away fluid from his lungs. His bed was next to the room's only window while the other man spent all his time flat on his back.

The men passed the time by talking for hours on end. They spoke of their wives and families. Their homes, their jobs, their involvement in military service, and where they had traveled on vacation. In the afternoon, when the man by the window could sit up, he would describe all the things he could see outside.

The man who was kept flat on his back began to live for the one-hour periods when his world would be broadened and enlightened by all the activity and color described to him about the world outside. The bed-ridden man was told how the window overlooked a park with a lovely lake. Ducks and swans played on the water while children sailed their model boats. Young lovers walked arm in arm amidst flowers of every color of the rainbow. Grand old trees graced the landscape, and a fine view of the city skyline could be seen in the distance.

As the man by the window described all this in exquisite detail, the man on the other side of the room would close his eyes and imagine the picturesque scene. One warm afternoon the man by the window described a parade passing by. Although the other man couldn't hear the band - he could see it in his mind's eye as the gentleman by the window portrayed it with perfectly detailed and descriptive words.

Within time, a sinister thought entered the bed-ridden man’s mind. “Why should the other man alone experience all the pleasures of seeing everything while he was never allowed to see anything?” he thought. It did not seem fair to him that he could not also be by the window and take in the beauty of the outside world.

At first the man felt ashamed. But as the days passed and he missed seeing more sights, his envy eroded into resentment and soon turned him sour. He began to brood and he found himself unable to sleep. "I should be by that window," he thought day after day. That single thought, and that thought alone, now controlled his life. Late one night as he lay staring at the ceiling, the man by the window began to cough. He was choking on the fluid in his lungs. The other man watched in the dimly lit room as the suffocating man by the window groped for the button to call for help. Listening from across the room, the prone man never moved. He never pushed his own button, which would have brought the nurse. In less than five minutes the coughing and choking stopped along with the sounds of breathing. There was now only silence.

The following morning the day nurse arrived and found the lifeless body of the man by the window. She was saddened by his death and called the hospital attendants to take him away. As soon as it seemed appropriate, the other man asked if he could be moved next to the window. The nurse was happy to make the switch, and after making sure he was comfortable, she left him alone. Slowly, and painfully, he propped himself up on one elbow to take his first look at the glorious world outside that had been so painstakingly described to him. He would finally have the joy of seeing the outside world for himself. He strained against his weak and stiffened body and slowly turned to look out the window beside the bed. Finally peering over the windowsill, his face washed with pain as his gaze met a blank wall. He lay back down and thought about the man that had died, trying to understand how he could have made up such stories and remember the things he had spoke of.

The next day, the man asked the nurse what could have compelled his deceased roommate to lie and described such wonderful things outside this window when it only looked upon a blank wall. The nurse informed him that the man was blind and could not even see the wall.

She then added, "Perhaps he just wanted to share with you the wonderful things that he had remembered seeing during his life."


***********************************

Epilogue... You may interpret this story in any way you like, however one moral stands clear. The enemy of our human experience is this unending need to have more than our fellow man. Greed shows itself in many forms, and always tends to destroy more than it brings. What pain has it brought you? What have you given back to the world around you, and who in your community could benefit from just an hour a day? We spend most of our lives trying to collect things and stuff that has no hope in bringing us the joy of one day with close family or friends. This time on earth is so very short, and every day we waste over half of it on sleep and work. What have you given back to your little part of the world today?


There is tremendous happiness in making others happy,
despite our own situations.
Shared grief is half the sorrow,
but happiness when shared, is doubled.
If you want to feel rich,
just count all the things you have that money can't buy.


“TODAY IS A GIFT, THAT IS WHY IT IS CALLED THE PRESENT”


Friday, February 26, 2010

KEHIDUPAN RASULLAH SAW SEBAGAI PEDOMAN BUAT SEMUA


Kehidupan Nabi Muhammad SAW adalah lapangan yg cukup luas utk dijadikan tauladan bagi sesiapa sahaja. Baginda merupakan sebaik-baik contoh tauladan buat seluruh manusia, ikutan sepanjang zaman. Telah terbukti orang kafir zaman Rasulullah SAW juga tidak dapat menafikan hakikat betapa mulia dan terpujinya akhlaq baginda.

“Demi sesungguhnya untuk ikutan kamu pada diri Rasulullah S.A.W itu satu ikutan yang baik bagi sesiapa yang mengharapkan Mardhatillah dan balasan baik di Akhirat kelak.” (Al-Ahzab: 21)

Mari kita perhatikan dari setiap aspek mengenai peranan-peranan yang harus Rasulullah SAW pikul sepanjang hayatnya, mudah-mudahan semua orang akan bisa memperoleh manfaat darinya serta mencontohi apa yang telah dilakukan oleh baginda.




1) Anak muda boleh mendapat pedoman kerana Nabi Muhammad SAW pernah menjalani kehidupan sebagai anak muda yang rajin bekerja dan memerah keringat tanpa bergantung kepada keturunannya yang mulia dan kedudukannya yang istimewa.

2) Seorang yang masih bujang juga boleh mengambil pedoman dari hidup Nabi Muhammad SAW kerana baginda tidak berkahwin kecuali selepas berumur 25 tahun.

3) Si Suami yang mempunyai seorang isteri boleh menjadikan Rasulullah SAW sebagai ikutan kerana baginda hanya bersama dengan seorang isteri, Khadijah sehingga umur baginda 50 tahun.

4) Mereka yang berpoligami juga boleh menjadikan Rasulullah SAW sebagai panduan dalam 10 tahun terakhir baginda mempunyai ramai isteri – seorang anak dara dan lainnya adalah janda, ada yang muda dan ada pula yang tua, ada yang dari bangsa Arab dan ada pula yang dari Bani Israil. Jelaslah di sini perkahwinan Rasulullah adalah demi memenuhi tuntutan agama, dan bukanlah berlandaskan nafsu.

5) Seorang bapa boleh melihat kehidupan Nabi SAW ketika memiliki anak dan ketika kematian anak-anaknya, memerhatikan bagaimana Rasulullah melayan anak-anak, serta bagaimana pula baginda menerima kematian anak-anak baginda dengan redha dan tabah.

6) Seorang datuk dapat menghayati pedoman hidup Rasulullah SAW ketika baginda melayan dua cucunya, Hasan dan Husain.

7) Seorang pejuang dapat melihat Rasulullah SAW sebagai pejuang, yakni dengan melihat bagaimana berlangsungnya peperangan, apakah adab dan disiplinnya, bagaimana halnya ketika menerima kemenangan atau kekalahan seperti dalam perang Uhud.

8) Seorang penguasa, pemerintah, raja, presiden atau ketua kerajaan boleh menerima pedoman dari hidup Rasulullah SAW ketikamana baginda memiliki kekuasaan lalu baginda berlaku adil dan menegakkan hak dan kebenaran. Baginda SAW telah meninggalkan untuk kita warisan agung dalam lapangan ini. Sebenarnya samada pemerintah atau yang diperintah, semua boleh melihat kehidupan baginda. Baginda hidup sebagai rakyat biasa dalam pemerintahan orang lain di Mekah dan sebagai pemerintah di Madinah. Begitu juga bagi orang kaya atau miskin. Baginda pernah merasai kefaqiran dan kemiskinan sehingga terpaksa mengikut perut dengan batu bahkan dua biji batu. Baginda juga pernah menerima habuan dua yang banyak apabila diberi kemenangan dan mendapat ghanimah (rampasan perang) yang banyak sehingga akhir keseluruhan Arab dan semenanjung Arab tunduk di bawah kekuasaannya.


Demikianlah serba-sedikit tentang kehidupan Rasulullah SAW, yang mana sesiapa pun jua dapat mengambil pedoman dari kehidupan baginda. Siapa pun diri anda, status apakah yang disandang, contohilah Rasulullah dalam melaksanakan peranan anda sebaik mungkin. Sentiasalah jadikan Al-Qur’an dan As-Sunnah sebagai rujukan utama dalam segala hal dan tindakan yang dilakukan.

Baginda saw telah melalui semua pengalaman-pengalaman ini. Siapa lagi antara para Nabi dan Rasul yang merasai segala pengalaman ini? Inilah dia Muhammad SAW yang telah diberi keistimewaan dengan semua ini, sekaligus ditugaskan membawa dan menyebarkan agama agung ini sehingga masih kekal hingga ke hari ini biarpun baginda telah wafat meninggalkan kita umatnya... Justeru itu sama-samalah kita beramal dengan mencontohi segala sunnah Nabi Muhammad SAW selagi kita mampu melakukannya...
Related Posts with Thumbnails