Friday, June 12, 2009

HAMPIR GADAI IMAN DENGAN HANYA 20SEN!


Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di Malaysia. Telah menjadi kebiasaan Imam tersebut selalu menaiki bas untuk pergi ke masjid.

Pada suatu hari, selepas Imam tersebut membayar tambang dan duduk di dalam bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki yang lebih daripada yang sepatutnya sebanyak 20 sen.

Sepanjang perjalanan Imam tersebut memikirkan tentang wang 20 sen tersebut. "Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?", Imam tersebut bertanya kepada dirinya. "Ah... syarikat bas ni dah kaya... setakat 20 sen ni.. nak beli tosei pun tak cukup", kata Imam tersebut.

Apabila tiba di hadapan masjid, Imam tersebut menekan loceng dan bas tersebut pun berhenti. Ketika Imam tersebut ingin turun sahaja daripada bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling ke arah pemandu bas tersebut sambil memulangkan wang 20 sen tersebut. "Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen", kata Imam tersebut kepada pemandu bas tersebut.

"Owh... terima kasih! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni.. kan sedikit je nilainya", pemandu bas tersebut berkata. Imam tersebut menjawab, "Wang tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim, saya wajib berlaku jujur".

Pemandu bas tersebut tersenyum, dan berkata, "Sebenarnya saya sengaja memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam".

Imam tersebut turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan. Imam tersebut berdoa sambil menadah tangan, "Astaghfirullah! Ampunkan daku Ya Allah... Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20 sen!!".

Sahabat-sahabatku sekalian... Apa yang anda dapat daripada peristiwa di atas? Ingatlah, kita mungkin tidak melihat dan tidak tahu kesan tindakan kita terhadap orang lain. Kadang-kadang manusia akan menganggap kita sebagai tingkap untuk melihat ke dalam dunia Islam... Sesungguhnya pada diri Rasulullah S.A.W. itu terdapat contoh teladan yang baik.. Semoga kisah ini mendatangkan manfaat buat kita semua...

2 comments:

  1. eh! mula2 dia x mau pulangkn 20sen lps 2 trus pulangkan? lps 2 pemandu bas 2 nk masuk islam!! wah! byk la pahala dia... 2 la selamat tak tergadai maruah demi 20 sen...

    ReplyDelete
  2. yup.. nasib baik x tergadai iman imam tu.. mcm yg akak tulis kat penghujung n3 ni, kita kena sentiasa berhati2 dgn segala tindakan kita terhadap orang lain, esp non-Muslims. sdgkan sesama Muslims je pn kita kdg2 "judge a book by its cover", ni kan plak dgn yg non-Muslims. jd awasilah segala tindakan kita krna tingkahlaku kita mungkin dinilai orang dari setiap sudut.. WALLAHU A3LAM..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails