Sunday, June 21, 2009

“MALAM PERTAMA”


Malam itu ialah MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR!
Pernahkah engkau melihat kuburan?
Pernahkah engkau melihat gelapnya kuburan?
Pernahkah engkau melihat sempit dan dalamnya liang lahad?
Pernahkah engkau membayangkan kedahsyatan alam kubur?
Sedarkah engkau bahawa kuburan itu dipersiapkan untukmu dan untuk orang-orang selain darimu?
Bukankah telah silih berganti engkau melihat teman-teman, orang-orang tercinta dan keluarga terdekatmu diusung dari dunia fana ini ke kuburan?

Apakah MALAM PERTAMA kita di alam kubur nanti ASYIK DAN NIKMAT, atau sebaliknya penuh dengan DERITA DAN SENGSARA?

Wahai anak Adam, apakah yang telah engkau persiapkan saat malam pertamamu nanti di alam kubur? Tidakkah engkau tahu, bahawa ia merupakan malam yg sangat mengerikan? Malam yg kerananya para ulama' serta orang-orang soleh menangis dan orang-orang bijak mengeluh. Apa tidaknya, kala itu kita sedang berada di dua persimpangan dan di dunia yang amat berbeza.

Suatu hari pasti engkau akan tinggalkan tempat tidurmu (di dunia), dan ketenangan pun menghilang darimu. Apabila engkau berada di kuburmu pada malam pertama, demi Allah, fikirkanlah untung nasibmu dan apa yang akan terjadi padamu di sana kelak.

Hari ini kita berada di dunia yang penuh keriangan dengan anak-anak, keluarga dan sahabat–handai. Kita berada di dunia yang diterangi dengan lampu-lampu pelbagai warna dan sinaran, dunia yang dihidangkan dengan pelbagai makanan yang lazat serta minuman yang pelbagai.

Tetapi pada keesokannya nanti kita akan berada di malam pertama di dalam dunia yg kelam gelap-gelita, sedang lilin-lilin yg menerangi kita saat itu adalah amalan-amalan yg kita lakukan. Dunia kita ketika itu amatlah sempit dikelilingi tanah dan bantalnya juga tanah.

Pada saat kita mula membuka mata di malam pertama kita di alam kubur, segala-galanya amat menyedihkan. Tempik raung memenuhi ruang yg sempit, tetapi apakan daya, semuanya telah berakhir…


Itukah yang kita mahukan? Pastinya tidak, bukan? Oleh itu, beramallah dan ingatlah selalu betapa kita semua akan menempuhi MALAM PERTAMA DI ALAM KUBUR!

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails