Sunday, January 24, 2010

A BLIND BOY AND A SIGN


A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: 'I am blind, please help'. There were only a few coins in the hat.

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.


Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy.

That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?'

The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.'



* [What he had written was: ' Today is a beautiful day and I cannot see it.']


**************************************

Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing? Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind, while the second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?

Moral of the Story:

:: Be creative ::
:: Be innovative ::
:: Think differently and positively ::
(because)
:: How you say it matters ::

And always remind yourself…

~ BE THANKFUL FOR WHAT YOU HAVE ~

Invite others towards good with wisdom. Live life with no excuse and love with no regrets. When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile. Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

Great men say, 'Life has to be an incessant process of repair and reconstruction, of discarding evil and developing goodness.... In the journey of life, if you want to travel without fear, you must have the ticket of a good conscience.'

The most beautiful thing is to see a person smiling :)
And even more beautiful is,
knowing that you are the reason behind it! (^_^)

12 comments:

  1. to Iznie:

    smoga kisah ni buat kita sedar n lebih menghargai kelebihan ni'mat penglihatan (juga ni'mat2 lain scr umumnya) yg masih Allah pinjamkan kat kita ketika ini..

    p/s: cepat btol ek singgah bace n drop komen =D

    ReplyDelete
  2. yey...
    org yg first komen.... :)

    insyaallah...

    amiin...

    ReplyDelete
  3. hehe, suke kemain die ek jd org pertama yg komen =D tp sblm ni pn kan pernah juga iznie jadi yg pertama drop komen (kat n3 "penghinaan terhadap Al-Qur'an").. tp x kesahla.. iznie hepi, akak tumpang ikut hepi same ^_^

    sama2lah kita sentiasa beringat akan kewajipan kita mensyukuri segala ni'mat yg dipinjamkan sementara buat kita selama bernyawa di dunia ni.. peringatan buat akak khususnya, juga buat sekalian muslimin dan muslimat secara umumnya :)

    ReplyDelete
  4. to Apih:

    hehe apih..
    akak pun suke gak post ni ^_^
    motivate diri untuk sntiasa pikir positif,
    n plg pntg, syukuri ni'mat yg dipinjamkan :)

    ReplyDelete
  5. wah! baik btol laki tersebut ingatkan dia nk buat jahat ker ape td? rupanya dia tulis lain dn mmg mendatang hasil... klu ade 100 org mcm ni leh kaya peminta sedekah.. ape2 pun hormatilah org kurang upaya dan hargailah seadanya kita... :-D

    ReplyDelete
  6. to NICK IRFAN:

    hehe, ape pulak pikir dia buat jahat.. xdela.. dia malah buat sesuatu yg dtgkan hasil yg lebih baik buat budak laki yg minta derma tu :)

    yup.. same2 kita mensyukuri segala ni'mat pancaindera yg dipinjamkan buat kita, dan dalam mase yg sama menghormati org kurang upaya, membantu mereka semampu kita...

    ReplyDelete
  7. salam hani...

    sesekali kne bace omputih plak,,bru balance...=)
    saya suke ayat "When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile"... bg semangat ble hadapi keadaan yg menyedihkan...kdg2 klo wk2 sedih,,ayt2 g2 lah selalunye meredakan tekanan jiwa dan tingkatkan azam...syukran ya hani..=)

    ReplyDelete
  8. salam hadi...

    yup, sesekali selit2 gak omputih nye.. tp balance ke? cm tak je.. tgk kat kategori kt sidebar ni, "english corner" so far br de 18 je, sdgkan total all posts dh 172.. malay nye jauh ke depan berbanding bilangan omputih nye =D tp tetap ade la jugak kan.. hehe

    ha'ah, ayat tu sgt sesuai utk motivate diri yg tgh cedih. sy pn kalau time cedih2, ngadu kt mak, gitula gak mak jawab.. katenye drpd layan perasaan cedih yg x bawa pape kebaikan, baiklah hepi2 kan diri ingat byk lg bende lain yg leh wat kite senyum n ceria ^_^

    x perlu berterima kasih :) semoga hidup hadi gembira n ceria slalu ^_^

    ReplyDelete
  9. yeke xperasan plak...
    lebih kurang 10 post malay 1 post english...
    kre ok jgk lah 2,,,ke arah memertabatkan bahasa kebangsaan...=D hehe

    ReplyDelete
  10. yup, lebih kurang gitulah nisbahnya.. 10:1 - oh, betapa tidak seimbangnye~ hehe.
    ha, btol2.. martabatkan bahasa kebangsaan =D lgpn sedar diri ni melayu, jd banyakkanlah guna bahasa ibunda ni ha. hehe

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails