Monday, May 10, 2010

“HAPPY BESTDAY” (^_^)

Memandangkan hari ini merupakan hari ulangtahun kelahiran saya, terlalu banyak kiriman sms yang saya terima, mengucapkan kata-kata berbekalkan doa. Namun diri ini merasa agak “tertarik” dengan 1 sms kiriman seorang sahabat yang mengucapkan “HAPPY BESTDAY” (bukannya ‘Happy Birthday’).

Pada mulanya, saya menganggap sekadar perkataan yang sengaja dimain2kan ejaannya. Ttapi tiba-tiba tak lama lepas tu, saya merasakan “BESTday” pada hari ini sememangnya “BEST”. Kenapa? Sebabnya…

Sejak minggu lepas lagi, saya dimaklumkan bahawa Ketua Unit di bahagian penempatan praktikal saya ini akan menjalani pembedahan pada hari Selasa, 11/05/2010, ekoran ketumbuhan pada ususnya (T_T) Oleh itu, semua staff di office tersebut bercadang mengadakan jamuan makan serta bacaan doa selamat buat beliau, pada hari ini, sehari sebelum hari pembedahan.

Pagi tadi, saat membantu menghidangkan makanan, saya dapati terdapat sebiji kek yang masih dalam kotak yang sedikit terbuka. Pada mulanya saya menyangkakan ianya sekadar makanan sampingan untuk jamuan tersebut. Tapi tiba-tiba saya terdengar Kak Wan dan Kak Midah bertanyakan tentang kek tu. ‘Cik Ti menjawab, “Saya yang bawa…sempena birthday Hani hari ni…”. Terkedu seketika saya dibuatnya. Kek sempena birthday saya?? Sungguh, saya tak menyangka sama sekali. Saya perhatikan kek tersebut… “HAPPY BDAY HANI”…Wah, siap dengan tulisan ucapan birthday beserta dengan nama saya sekali… Saya tersenyum lebar sambil mengucapkan terima kasih buat ‘Cik Ti.


Majlis bermula jam 10.30 pagi. Setelah selesai bacaan doa selamat diketuai oleh Ketua Jabatan, Tuan Haji Ismail Zakaria, pengerusi majlis menjemput semua untuk makan. Tetapi sebelum itu, ada sedikit “kejutan”…

Nama saya disebut, dipanggil untuk ke hadapan. Pengerusi majlis memaklumkan kepada semua bahawa secara kebetulan birthday saya juga jatuh pada hari ini, maka ianya turut diraikan sekali. Saya diminta memotong kek. Ya Allah, sungguh saya merasa begitu malu sekali ketika itu. Segan yang amat sangat. Selama 23 tahun yang lepas, belum pernah birthday saya diraikan sedemikian oleh selain keluarga. Tambahan pula, saya hanyalah ‘budak praktikal’ yang baru 4 bulan lebih berada di situ.. Begitu terharu saya dibuatnya...

Birthday sudahpun diketahui semua di situ…namun timbul pula persoalan di benak fikiran mereka; ini birthday yang ke berapa? Ada yang apabila saya minta teka, disoal pula saya, “Dah masuk 20 ke belum?” Alahai…nama pun praktikal…final sem dah pun…takkanlah umur tak cecah 20 lagi..hehe. Bila saya jawab “24”, mereka seperti tak percaya. Kalau yang dari unit/ bahagian lain yang belum pernah mengenali saya, mereka sangkakan saya ini anak kepada mana-mana staff, dengan beranggapan saya merupakan pelajar sekolah menengah.

Saya sekadar tersenyum. Dah lali. Dah terbiasa sangat2. Pergi mana-mana, sering disangka pelajar sekolah menengah, hatta doktor (selain doktor-doktor UIA) sekalipun sukar percaya saya adalah seorang pelajar IPT yang bakal menamatkan pengajian di peringkat ijazah sarjana muda tidak lama lagi. Namun setelah melihat IC saya, mahu tidak mahu, kenalah percaya hakikatnya rupa saya sememangnya tidak menggambarkan usia saya yang sebenar =D

Apapun, hari ulangtahun kelahiran yang ke-24 ini cukup menggembirakan saya. Benar-benar terasa “BESTday” pada hari ini… Kejutan yang merupakan suatu kenangan manis, takkan mungkin saya lupakan… Jutaan terima kasih buat semua staff di situ, terutamanya ‘Cik Ti… Baarakallahu fiikum…. (^_^)


~Exschoolmate ade juga yang mahu hadiahkan kek… tp nampaknya yg di opis yg terlebih dahulu hadiahkan~

7 comments:

  1. selamat hari lahir hani syg...kak doakan yang terbaik dlm hidup hani..maaf juge dah lama xdtg sini..trm ksh komen2 hani ye..moga usia hani diberkati Allah...

    big2 hugs and kisses for u..

    ReplyDelete
  2. thanks for share

    salam kenal dari http://aby-umy.blogspot.com/

    kalau ada waktu singgahlah ke blog saya :)

    ReplyDelete
  3. salam kak..!! selamat hari lahir..
    huhu..
    asiff jiddan..!!
    sy x taw ble bufday akq..
    hehe..
    btw.. sy doakan akq berjaya fidunnia wal akhhir0t.. ^^

    ReplyDelete
  4. to deena farhana:

    thanx kak intan sbb sudi singgah sini n wish sempena bday saya ^_^
    terima kasih atas doa akak pd saya.. aamiiin...
    takpe kak, x perlu minta maaf, sy sndiri jrg2 dh update blog ni (T_T)
    apepun, akak dtg singgah jap ni pun dh cukup saya hargai.. shukran yaa ukhti fillah ;)

    big2 hugs and kisses for u too..

    ReplyDelete
  5. to Aby Umy:

    ape yg saya share ek, yg sampai dpt ucapan thanx tu? hehe..ntahla..
    apepun, thanx buat Aby Umy sbb sudi singgah di sini =)
    inshaAllah ade kelapangan waktu nnt, sy balas kunjungannya ya..
    salam kenal dari saya juga :)

    ReplyDelete
  6. to musafir muslimah:

    salam dik ^_^
    hehe, xpe2.. x perlu pn minta maaf..
    mmg x pernah mention pn sblm ni bile bday..
    actually n3 psl bday ni dibuat untuk iznie (kenalan blogger), tp die nye dan2 pi masuk regis matric tarikh 10 mei gak.. jwbnye, orglainla yg dtg wish.. hehe.. tp xpe je.. sape2 yg dtg singgah leh je nk wish, termasuklah fatin ;)
    terima kasih tau atas ucapan beserta doa dari fatin buat akak.. aamiiin.. =)

    ReplyDelete
  7. huhuhuh....kadang2 kita juga minta org wish kita kan...itulah yang diri kita lagi bersemangat bila ada org yang wish mengucapkan "selamat hari lahir" kan seronok....Selamat Hari lahir pada sape yang menyambut nyer hari ini,esok,luse & berikutnyer....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails