Saturday, November 7, 2009

KALAAMULLAH PADA KULIT BAYI


Tengok pada tajuk entri ni, mesti ramai dah boleh agak pengisiannya, kan? Nak2 pulak bagi mereka yang dah pernah baca tentang kejadian ni dalam akhbar mahupun di laman2 web serta blog yang lain.. Tapi boleh jadi ade juga yang masih terlepas pandang barangkali.. jadi rasanya masih belum terlambat untuk dikongsikan juga di sini buat tatapan pembaca, terutamanya buat mereka yang masih belum tahu akan kejadian ini... semoga kita semua dapat mengambil i3tibar daripaada kejadian ni..Berita 1: Mufti Rusia komen ayat pada kulit bayi


MOSCOW – Majlis Mufti Rusia kelmarin sebulat suara menyatakan bahawa ayat suci al-Quran yang muncul dua kali seminggu pada kulit Ali Yakubov iaitu seorang bayi lelaki berusia sembilan bulan di wilayah Dagestan, selatan Rusia merupakan amaran tuhan kepada semua penduduk Islam di Rusia dan Dagestan.

Menurut kenyataan majlis itu, mengikuti perintah Allah dan meninggalkan segala persengketaan, mewujudkan keamanan sesama umat Islam dan dengan jiran, membersihkan diri daripada dosa dan mula mengamalkan prinsip kejiranan selain bermaaf-maafan menyebabkan penduduk Islam di negara tersebut akan mendapat keampunan Allah.

Menurut beberapa laporan, ibu bapa Ali yang tinggal di bandar Kizlyar di wilayah Dagestan dan kalangan imam tempatan mendakwa ayat suci al-Quran itu muncul pada hari Isnin dan Jumaat sebelum hilang dan digantikan dengan ayat baru.

Salah satu ayat itu bermaksud: “Allah ialah Pencipta segala yang ada.”.

Apabila ayat suci seterusnya muncul, Ali tidak dapat tidur sepanjang malam dan mengalami demam dengan kepanasan badannya tidak dapat dikurangkan walaupun dengan menggunakan ubat-ubatan kuat.

Semasa dia dilahirkan, Ali didapati menghidap penyakit jantung dan berkaitan dengan otak tetapi dia sembuh sepenuhnya selepas ayat al-Quran mula muncul pada tubuhnya. – AgensiBerita 2: Ayat Al-Qur’an pada kulit bayi


MOSCOW – Pakar-pakar perubatan di Rusia bingung berikutan penemuan ayat-ayat suci al-Quran dan Arab pada kulit seorang bayi berusia sembilan bulan di Dagestan, Rusia, lapor sebuah akhbar semalam.

Ayat-ayat itu muncul pada belakang, tangan, kaki dan perut Ali Yakubov pada setiap malam Isnin dan Jumaat sebelum hilang tetapi diganti dengan beberapa ayat al-Quran baru dua kali seminggu.

Pakar-pakar perubatan Rusia menyatakan, mereka tidak tahu bagaimana fenomena itu boleh berlaku selepas perkataan Allah mula muncul pada dagu bayi tersebut ketika dia berusia beberapa minggu.


Namun, ketika mengulas mengenainya, pakar-pakar perubatan dan keluarga bayi itu mengaku bahawa ayat-ayat suci itu menjelma sendiri pada badan Ali dan bukan ditulis oleh manusia.

“Ali akan berasa kurang sihat manakala suhu badannya meningkat kepada 40 darjah Celsius setiap kali ia berlaku menyebabkan dia menangis,” kata ibunya Madina Yagubova.

Kini, tempat Ali dilahirkan iaitu di Kampung Red Oktober, Dagestan menjadi tumpuan orang ramai yang mahu melihat keanehan itu.Paparan mengenai kejadian aneh di Dagestan, wilayah selatan Rusia yang menjadi sasaran pertempuran antara tentera Rusia dengan pejuang-pejuang Islam itu turut dipaparkan di laman perkongsian video YouTube.

“Ali merupakan tanda kebesaran Tuhan. Kelahirannya di Dagestan bagi menyedarkan penduduknya supaya bersatu,” kata seorang ahli parlimen di wilayah itu, Akhmedpasha Amiralaev. – Agensi
Inilah bayi yang dimaksudkan…

ALI YAKUBOV
comel ^_^Ulasan penulis:

Subhaanallah! Kejadian ni benar2 menunjukkan betapa Maha Berkuasa nya Allah… Sebagai Muslim/ah, kita kena percaya n yaqin, semuanya yang mungkin tak logik di aqal manusia, tetap juga bisa terjadi dengan kehendak Allah.. sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa atas segala sesuatu...

"Hanya urusanNya (Allah), bila Dia menghendaki (mengadakan) sesuatu, Dia berkata kepadanya: Jadilah engkau! Lalu jadilah ia" (Yaasin: 82)


Notakaki: Sebelum menghasilkan entri ni, penulis ada berkunjung melihat laman2 web serta blog2 lainnya yang ada memaparkan berita ini, dan membaca komen2 yang diberikan… Alhamdulillah, kebanyakannya positif.. namun sedikit kecewa melihat ada juga yang mempersoalkan kemungkinan adanya unsur penganiayaan pada bayi tersebut dengan merujuk kepada penglibatan jin Islam… Apakah masih belum jelas tanda-tanda kekuasaan Allah bagi mereka ini? WALLAHU A3LAM…


4 comments:

 1. Salam haNi ^_^

  ALLAH menunjukkan kekuasaannya dengan apa cara yg dikehendakinya...kita sebagai hamba hendaklah muhasabah dengan apa yg berlaku...

  ReplyDelete
 2. salam...

  sama-sama kita mengambil iktibar dengan apa yang terjadi. insyaAllah...

  ReplyDelete
 3. salam buat kak liza n Fakhrus (^_^)

  terima kasih atas komen yg diberikan..
  sokong kata2 kalian..
  semoga dengan apa yg terjadi ni, ianya membuatkan kita bermuhasabah serta mengambil iktibar, sekaligus dapat meningkatkan lagi iman kita kepada Allah SWT..

  ReplyDelete
 4. wah! besarnye kuasa tuhan... leh tumbuh ayat2 al quran plak? mmg menakjubkan!

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails