Friday, August 21, 2009

AWAS: STATUS "HADITH" INI DIRAGUI!“Do’a malaikat Jibril menjelang Ramadhan “Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut: Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada); Tidak berma’afan terlebih dahulu antara suami isteri; Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya. Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita bayangkan, yang berdo’a adalah Malaikat dan yang mengaminkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jumaat. Oleh itu saya terlebih dahulu memohon maaf dari hujung rambut hingga hujung kaki jika saya ada berbuat kesalahan, baik yang tidak di sengaja maupun yang disengaja, semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dgn penuh keberkatan. SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN AL-MUBARAK..”


Saya yakin, pastinya ada di antara kalian yg pernah menerima mesej seumpama ini, tidak kiralah sama ada melalui kiriman emel mahupun SMS, terutamanya di saat Ramadhan hampir tiba. Saya sendiri tidak terkecuali. Sebentar tadi juga ada saya terima SMS tersebut dari seorang rakan (tidak perlulah dinyatakan namanya). Ini bermakna masih ada di kalangan kita yg masih belum tahu tentang kedudukan hadith ini. Jadi di sini ingin saya kongsikan bersama para pembaca sekalian, ulasan daripada pihak yg berkaitan berhubung dengan status 'hadith' yg agak meragukan ni.


Merujuk kepada Hadis di atas yang tersebar melalui email dan internet akhir-akhir ini, saya ingin mengemukakan pandangan kami dari Bahagian Pematuhan Syariah TISB. Sesungguhnya Hadis tersebut tidak diketahui sumbernya dan diragui kesahihannya. Kesamaran Hadis ini berlaku dalam 3 perkara berikut: i) Tiada sumber periwayatan daripada mana-mana ulama’ Hadis yang muktabar, ii) Kandungannya menerangkan bahawa seolah-olah Malaikat Jibril telah menokok- tambah tiga lagi syarat sah puasa iaitu dikehendaki memohon maaf dengan kedua orang tua, suami @ isteri dan masyarakat di sekitar, iii) Hadis ini baru sahaja muncul tahun ini (2008). Kesimpulannya, Hadis ini sangat diragui kesahihannya dan kebenarannya. Justeru, dinasihatkan kepada semua untuk tidak berpegang dengannya serta tidak menyebarkannya kepada masyarakat selagi tidak diketahui sumbernya. Walaupun berkemungkinan terdapat sedikit kebaikan pada ‘hadis’ tersebut kerana menyeru supaya kita bermaaf-maafan, namun ia tetap tidak boleh digunakan. Ingin juga dimaklumkan di sini bahawa setiap Dalil (Al-Quran dan Hadis) yang ingin digunakan untuk apa-apa tujuan sekalipun, perlulah mempunyai sumber rujukannya. Bahagian Pematuhan Syariah sudi untuk membantu sahabat-sahabat sekalian untuk mencari sumber kepada Dalil yang ingin digunakan. Semoga kita dapat menghindarkan diri dari mendustakan Nabi SAW. Mungkin kita boleh menghayati bersama Sabda Nabi SAW: “Barangsiapa berdusta atasku dengan sengaja, maka ia menempatkan tempat duduknya di dalam neraka.” (Hadith ini menurut Imam Nawawi diriwayatkan oleh 200 orang sahabat). Wassalam.

Lebih lanjut hubungi:
Nurmaezah Omar
Jabatan Pematuhan Syariah
03-7801 1427Jadi, sebagai peringatan buat diri sendiri dan juga teman2 seagama, berhati-hatilah ketika menyebarkan hadith2.. siasatlah dahulu sumbernya, kenalpasti status/ kedudukan hadith tersebut supaya mudah2an kita tidak berbuat salah dan silap dalam menyampaikannya. Memang benar niatnya baik, tetapi dalam masa yang sama kita telah berbuat dusta dengan menyebar2kan “sesuatu” yang kita sangkakan hadith… Na3uzubillaahi min dzaalik… WALLAHU A3LAM…

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails