Saturday, December 26, 2009

CORETAN UNTUK BAKAL ISTERI


Assalamualaikum wrt. wbt.

Untukmu, Bakal isteriku..

Tangan ini mula menulis apa yang telah dikarangkan oleh hati ini di dalam kalbu. Aku mula tertanya-tanya adakah aku sudah seharusnya mula mencari sebahagian diriku yang hilang. Bukanlah niat ini disertai oleh nafsu tetapi atas keinginan seorang muslim mencari sebahagian agamanya. Acap kali aku mendengar bahawa ungkapan "Kau tercipta untukku.”

Aku awalnya kurang mengerti apa sebenarnya erti kalimah ini kerana diselubungi jahiliyah. Rahmat dan hidayah Allah yang diberikan kepada diriku, baru kini aku mengerti bahawa pada satu hari nanti, aku harus mengambil satu tanggungjawab yang sememangnya diciptakan khas untuk diriku, iaitu dirimu. Aku mula mempersiapkan diri dari segi fizikal, spiritual dan juga intelektual untuk bertemu denganmu.

Aku mahukan pertemuan kita yang pertama aku kelihatan 'sempurna' di hadapanmu walaupun hakikatnya masih banyak lagi kelemahan diri ini. Aku cuba mempelajari erti dan hakikat tanggungjawab yg harus aku galas ketika dipertemukan dengan dirimu. Aku cuba membataskan perbicaraanku dengan gadis lain yg hanya dalam lingkaran urusan penting kerana aku risau aku menceritakan rahsia diriku kpdnya kerana seharusnya engkaulah yg harus mengetahuinya kerana dirimu adalah sebahagian dariku dan ianya adalah hak bagimu untuk mengetahui segala zahir dan batin diriku ini.

Apabila diriku memakai kopiah, aku digelar ustaz. Diriku diselubungi jubah, digelar syeikh. Lidahku mengajak manusia ke arah makruf digelar daie. Bukan itu yang aku pinta kerana aku hanya mengharapkan keredhaan Allah. Yang aku takuti, diriku mula didekati oleh wanita kerana perawakanku dan perwatakanku. Baik yang indah berhijab atau yang ketat bert-shirt, semuanya singgah di sisiku. Aku risau imanku akan lemah. Diriku tidak dapat menahan dari fitnah ini. Rasulullah S.A.W pernah bersabda, "Aku tidak meninggalkan setelahku fitnah yang lebih bahaya untuk seorang lelaki melainkan wanita."

Aku khuatir amalanku bukan sebulatnya untuk Rabbku tetapi untuk makhluknya. Aku memerlukan dirimu untuk menghindari fitnah ini. Aku khuatir kurangnya ikhlas dalam ibadahku menyebabkan diriku dicampakkan ke neraka meninggalkan kau seorang diri di syurga. Aku berasa bersalah kepada dirimu kerana khuatir cinta yang hak dirimu akan aku curahkan kepada wanita lain. Aku sukar untuk mencari dirimu kerana dirimu bagaikan permata bernilai di antara ribuan kaca menyilau. Tetapi aku pasti jika namamu yang ditulis di Luh Mahfuz untuk diriku, nescaya rasa cinta itu akan Allah tanam dalam diri kita. Tugas pertamaku bukan mencari dirimu tetapi mensolehkan diriku. Sukar untuk mencari solehah dirimu andai solehku tidak setanding dengan ke’solehah’anmu. Janji Allah pasti kupegang dalam misi mencari dirimu. "Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik." (Surah An-Nuur: 26)

Jiwa remaja ku ini mula meracau mencari cinta. Matang kian menjelma dan kehadiran wanita amat terasa untuk berada di sisi. Setiap kali aku merasakannya, aku mengenangkan dirimu. Di sana engkau setia menunggu diriku, tetapi di sini aku curang kepadamu andai aku bermain dengan cinta fatamorgana. Sampaikan doamu kepada diriku agar aku dapat menahan gelora kejantananku di samping aku mengajukan sendiri doa diperlindungi diri.

Bukan harta,rupa dan keturunan yang aku pandang dalam mencari dirimu. Cukuplah agama sebagai pengikat kasih antara kita. Saat di mana aku bakal melamarmu, akan ku lihat wajahmu sekilas agar mencipta keserasian diantara kita kerana itu pesan Nabi kita. Tidak perlu alis mata seakan alis mata unta, wajah bersih seakan putih telur ataupun bibir merah delima tetapi cukup cuma akidah sekuat akar, ibadah sebagai makanan dan akhlak seindah budi.

"Kahwinilah isteri kerana empat perkara; keturunan, harta, rupa dan agama. Dan jika kau memilih agama, engkau tidak akan menyesal." Jika aku dipertemukan dengan dirimu, akan ku jaga perasaan kasih ini supaya tidak tercurah sebelum masanya. Akan ku jadikan syara’ sebagai pendinding diri kita. Akan ku jadikan akad nikah itu sebagai cop halal untuk mendapatkan dirimu. Biarlah kita mengikuti nenek moyang kita, Nabi Adam dan Siti Hawa yang bernikah sebelum disatukan agar kita dapat menikmati kenikmatan perkahwinan yang menjanjikan ketenangan jiwa, ketenteraman hati dan kedamaian batin. Doakan diriku ini agar tidak berputus asa dan sesat dalam misi mencari dirimu kerana aku memerlukan dirimu untuk melengkapkan sebahagian agamaku.

Dariku, Bakal Suamimu.


Nukilan: Musafir Hidayah


Notakaki: Alhamdulillah, masih ada lelaki yang berfikiran dan berpendirian sebegini. Hakikatnya mmglah ada, cuma agak sukar untuk kita temui. Namun bersyukur sekali tatkala terbaca warkah ini. Dapat dirasakan penulis pastinya menulis apa yang datangnya dari sebuah hati yang suci. Buat penulis, didoakan semoga dirimu beroleh pelengkap hidup sebagaimana yang didambakan.. Aamiiin.. Buat muslimin, diharap semoga kalian semua punya pemikiran dan pendirian seperti penulis. Dan buat kaum muslimat pula, sama2lah kita memperbaiki diri menjadi insan yang mempunyai akidah sekuat akar, ibadah sebagai makanan dan akhlak seindah budi..

~sabar menanti pelengkap diri yang hanya diketahui oleh Allah SWT~

4 comments:

 1. eh! wah! best la bca warkah dia ni... untung sapa dpt jd bini dia... sape musafir hidayah ni?

  ReplyDelete
 2. Masyaallah,post yg penuh makna tersirat..
  mabruk ya ukht..keep it n nice post..i giv yu thumb up and A+ for dis post.. :)

  ReplyDelete
 3. to NICK IRFAN:

  tula dik, best kan kata2 luahan dalam warkah ni ^_^ kalaula akak yg terima surat mcm ni, mesti "cair" gakla jadinya. hehe. xdela. memain je. tp yela, baca coretan dalam warkah ni, benar ada "rase".. dan diri pun mula tertanye2 n merindui pelengkap diri yg akak sendiri xtau siapa orgnya yg dah Allah tetapkan buat diri ni. apepun, dalam mase yg sama, akak harus sentiasa ingatkan diri, "andai mahukan lelaki yg baik, diri sndiri juga haruslah menjadi baik terlebih dahulu"..

  musafir hidayah tu penulis asalnya. siapa dirinya, manala akak tau. kenal pn x dik =D skdr titipkan coretan dia di sini. sbb tula letak kredit pd dia..

  ReplyDelete
 4. to Aizat Al-Yamani:

  yup. coretan yg sangat bermakna buat tatapan semua, baik utk kaum muslimin mahupun muslimat. sebab tulah tertarik utk kongsikan bersama di sini :)

  erk. A+? tp rasenya dalam marking, paling tinggi pn bukan A ke? kat uia gitu la. kalau tempat lain xtaula plak. hehe. tapi apepun, mmg sgt2 bagus kan coretan dalam warkah ni? A+ yg akhi berikan tu, saya pass kepada yg selayaknya, x lain x bukan, penulis asalnya ^_^

  ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails